Degustatieveslag : Minervois dd. 4/09/2012

Minervois mapMet Minervois begaven we ons op een voor velen onbekend en (ten onrechte) onbekend terrein. We kennen deze wijn als een eenvoudige BBQ-wijn die in het grootwarenhuis voor luttele EUROS te koop is.

Wijnmeester Hugo voorzag ons zoals steeds van interessante informatie waarmee we de degustatie achteraf beter gewapend konden aanvangen. Wat we zeker van deze regio moeten onthouden is het volgende:

  • Minervois behoort tot de Languedoc,  de grootste wijnregio van Frankrijk die opgedeeld is in 18 AOC’s (11 stille wijnen, 4 vin doux naturel en 3 schuimwijnen). Deze overvloed aan wijn wordt door 8000 wijnboeren geproduceerd (6800 via 152 coöperatieven en 1200 onafhankelijke wijnbouwers).
  • De AOC Minervois beslaat5000 ha. De wijn wordt verwerkt door 1100 wijnbouwers en 31 coöperatieven die vaak goede kwaliteit leveren. Het max. toegelaten rendement is 50 hl/ha. Pas in 1985 is Minervois erkend als AOC (voorheen VDQS). In het gebied ligt nog de sub-appellatie: Minervois La Livinière AOC waar de beste kwaliteit te vinden is.
  • De cépages zijn typisch voor het Zuiden:
    • Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Carignan voor rood en rosé
    •  Bourboulenc, Marsanne, Boursanne en Vermentino of Rolle voor wit
  • De bodem van dit groot wijngebied is zeer verscheiden  van Noord naar Zuid :
    • In het Noorden wordt aangeplant op shist en kalk. Hier worden de beste kwaliteiten behaald met in vele gevallen oude stokken (50 à 100 jaar en meer). De rendementen liggen hier lager en dat komt ten goede aan de concentratie
    • In het Zuiden vindt men zand en klei waar men soepelere en dus minder geconcentreerde wijnen maakt.
  • Ook het reliëf peelt een belangrijke rol in de kwaliteit: in het Noorden grenst men aan de Montagne Noir waar men op400 meteraanplant (Zuidelijk gericht, nachtelijke afkoeling dragen bij tot evenwichtige wijnen). In het Zuiden ligt de vallei van de Aude (50 meter) wat heel wat minder elegante wijnen oplevert.

 

Onze Proefnotities:

  • WIT: met 2% van de totale productie kan je moeilijk hoogvliegers verwachten. De wijn van Pierre Cros kon ons bekoren als aperitiefwijn (€ 7,5)
  • ROOD:
  • alle wijnen hadden een donkere kleur met paarse rand
    • in de meeste wijnen was een animale toets in de neus terug te vinden (soms zelfs te sterk)
    • we proefden bijna telkens bramen, zwart fruit, drop, koffie, leder
    • enkele wijnen staken er met kop en schouders boven uit:
      • een 100% Carignan van Pierre Cros (€ 11,80)
      • een 100% Mourvèdre van Borie de Mourel (€ 18,20)
      • een 100% Syrah van Pierre Cros (€ 24,35)

we zitten hier natuurlijk in een prijscategorie waarin je kwaliteit mag verwachten. De 100% Carignan van Pierre Cros werd afgetekend de winnaar van de avond.

BESLUIT: MINERVOIS VERRASSEND GOED!