Degustatieverslag : Parker 90+ wines dd. 25/03/2014

Robert McDowell Parker (° USA – 1947) heeft aan de University of Maryland geschiedenis en recht gestudeerd. Tot 1984 werkte hij als advocaat, voordat hij zich volledig toelegde op wijn.

In 1978 startte Parker met The Wine Advocate, omdat destijds weinig recensies werden geschreven door personen zonder commercieel belang bij de wijnindustrie. Parker vestigde zijn naam definitief toen hij de Bordeaux-jaargang 1982 – in tegenstelling tot de meeste andere wijnjournalisten – de waardering “superb” gaf. Anno 2005 wordt The Wine Advocate in 40.000 kopieën verspreid over de hele wereld.

Parker is mogelijk wereldwijd de invloedrijkste wijnjournalist, gevreesd en geroemd door menig wijnbouwbedrijf (voornamelijk zij die de duurste wijnen produceren) want een positieve of negatieve notering kan de verkoop een enorme boost bezorgen (“Le Pin” is een uitstekend voorbeeld) dan wel de prijs (soms voor meerdere jaargangen) de dieperik insturen. Hij wordt dan ook met de nodige égards in de wijnwereld behandeld.

Zijn invloed is de laatste jaren wel wat afgenomen. Er was trouwens nogal wat tegenwind door het feit dat “typische Parker-wijnen” als een blockbuster werden omschreven (geladen door fruit en hout) en dat wijnen die meer op finesse en/of lichtvoetigheid speelden minder goed beoordeeld werden.

Onze aandacht ging voor deze degustatie uit naar wijnen die door Parker een kwotatie van “90+” hadden gekregen (ter info : wijnen binnen de marge van 90/95 worden als volgt beschreven: “Een uitstekende wijn van buitengewone complexiteit en karakter.”)

Onze bindende voorwaarde: wijnen max. 20 Euro.

De wijnen werden integraal aangekocht bij Vinesse / Temse – Velle

Een betrouwbare proever liet ons volgend degustatieverslag toekomen

1. Coto de Gomariz – ‘The Flower & the Bee’ 2012 (90 pts)
100% treixadura – Ribeiro D.O. (Spanje) – 10.00 € – 13% vol.

Lichtgele kleur met zilveren rand, mooie schittering in het glas. Fruitkorf aroma’s met toetsen van ananas, citrus, perzik en pompelmoes. Smaak : fruitige aanzet met lichtjes zoete hint, aangename frisse zuren ter ondersteuning, ook lichtjes bitter maar niet in negatieve zin, beetje rondeur en zeker sappig en mondvullend. Mediumlange finale. (score 8/10)

2. Château de Nages– Cuvée JT – Costières de Nîmes 2012 (92 pts)
52% roussane/48% viognier – 13.50 € – 14% vol.

Goudgele kleur met smalle koperen reflex. Zeer mooie schittering. In de neus, krachtige en volle aanzet. Hints van wit fruit, vooral appel maar ook steenfruit, perzik, abrikoos. Smaak start fruitgedreven met lichte houttoets en vanille. De perfecte zuren komen aan bod in het middenstuk met een mooi evenwicht tot gevolg.Mooie wijn met lange finale. (score 8,5/10)

3. Coto de Gomariz – Colleita Seleccionada 2010 (93 pts)
assemblage : treixaduro (70%) godello (15%) lado (10%) en toureira (5%) – 19.00 € – 13.5% vol.

Lichtgele kleur zoals bij wijn 1. Mooie schittering ook. Neus nog gesloten. Na walsen tonen van wit fruit en citrus. Ook tikje mineralig. In de smaak valt de mineraliteit meer op en komen stevige zuren op het voorplan (niet storend echter). Mondvullend en complex. Grote wijn met lange finale. (score 9/10)

4. Domaine Pezat (Château Teyssier) – Bordeaux supérieur 2009 (90 pts)
85% merlot + 15% cabernet franc – 11.00 € – 14% vol.

Donkerrode kleur, matig doorzichtig met lichte evolutie in de rand. Tonen van rood fruit in de neus vooral kersen. Daarna komt een lichte kruidigheid naar voor en ook een beetje vanille. De smaak wordt eerst gemarkeerd door het rode fruit, heeft een ronde aanzet met een tikje zoet, licht verbrande toets in de houttonen en wat gemarkeerd door droogtrekkende tannine. Vooral een maaltijdwijn. (score 8/10)
5. Château de Nages – Cuvée JT – Costières de Nîmes 2011 (92 pts)
88% syrah + 12% mourvèdre- 11.00 € – 14.5% vol.

Donkerrode kleur met paarse rand. Mooie schittering en grote intensiteit. Complexe neus met een mix van fruit (bos- en braambes) en kruidigheid (vooral zwarte peper). Een zoete aanzet in de mond gecounterd door frisse zuren en lichte kruidigheid (kaneel, zoethout), ook wat vanille vanwege de lichte houtrijping. Wijn met mooie diepgang, evenwichtig en mooie versmolten tannines uitmondend in een lange finale. Klassewijn! (score 9/10)

6. Calendal – Plan de Dieu – Côtes du Rhône 2012 (92 pts)
50% grenache noir + 50% mourvèdre- 17.00 € – 15.5% vol.

Donkerrode kleur met paarse rand. Bijna ondoorzichtig, grote intensiteit. Opnieuw complexe neus gemarkeerd door vanille maar ook rijp fruit (framboos). Lichtjes zoete aanzet in de mond, gevolgd door fruit en kruidigheid met stevig middenstuk. Geen storende tannine maar wel licht branderig gevoel door een teveel aan alcohol. Lange afdronk! (score 8/10)

7. Podere Sapaio – Volpolo – Bolgheri 2012 (91 pts)
70% cabernet sauvignon + 15% merlot + 15% petit verdot – 19.00 € – 14.50% vol.

Donkerpaars, ondoorzichtig, geen meniscus, grote intensiteit. In de neus opvallend vanille en fruit (zwarte bes). Ook wat cederhout. In de mond toch weer dat lichtjes zoete, geflankeerd door het (rood) fruit maar vooral stevige kruidigheid. Prachtig evenwicht tussen fruit en zuren. Stevige maar rijpe tannine die de wijn op een hoger niveau tillen. Mooie concentratie in de finale met lange afdronk. Knappe wijn! (score 8.5/10)

8. Abadia Retuerta – VDT Castilla y Leon – Seleccion Especial 2009 (90 pts)
75% tempranillo + 15% cabernet sauvignon + 10% syrah – 19.50 € – 14.00% vol.

Donkerpaars, ondoorzichtig, paarse rand, grote intensiteit, vette tranen. De neus opvallend gemarkeerd door kruiden (cederhout, tabak, hazelnoot) maar ook fruit (cassis). Stevige, volle aanzet met getemperd zoet en rijkelijk geschakeerde hints van opnieuw cassis, rood fruit, koffie en nog jonge tannines. Opnieuw dat heerlijke cederhout met ondersteunende vanille. Prima zuren die er voor zorgen dat deze verstandig eikgelagerde wijn meer op elegantie speelt dan op brute power. Grote wijn met zeer lange afdronk. Proficiat wijnmaker! (score 9/10)

Bijkomende informatie :

Website van Robert Parker http://www.erobertparker.com/

De wijnkaart vintagechart