Degustatieverslag : Roussillon dd. 06/05/2014

De wijnregio Roussillon wordt meestal in één adem genoemd met haar rechtstreekse buur Languedoc-Roussillon. Toch is er geografisch en staatkundig een duidelijk verschil; de regio Roussillon komt grosso modo overeen met het departement ‘Pyrenées-Orientales’. Wijnbouw vertegenwoordigt er 40% van de landbouwgrond.Roussillon kaart wijnstreken

In 1935 was het wijnbouwareaal nog 72000 ha. In 2009 was dit geslonken tot ‘slechts’ 24000 ha. De vraag naar kwaliteitswijnen ipv. bulkwijn en een verstandig beheer én gebruik van de juiste ondergrond verklaren dit fenomeen.

Meer nog dan andere regio’s in Frankrijk heeft Roussillon grotere moeite gehad om de perceptie van ‘middelmatige’ (of slechter) tot kwaliteitsvolle wijnen om te draaien. Deze zuidelijke regio heeft zich te lang op haar ‘core business’ nl. de “Vin doux naturel” gefixeerd en heeft zich maar later op de droge wijnen (3 kleuren) toegelegd. Gelukkig zijn (waren) er pientere wijnmakers die de nieuwe trend tijdig hebben ingezien en hebben er voor gezorgd dat er mits moderne technieken, beperkte rendementen en de juiste keuze van ondergrond gekoppeld aan de juiste keuze van wijndruif kwaliteitsvolle wijnen worden geproduceerd en stimuleren door hun succes de meer traditionele bedrijven om mee op de kar van de moderniteit te springen.

Wij willen met deze degustatie nagaan of de regio ondertussen deze inhaalbeweging heeft ingezet en of het kwaliteitsaanbod de concurrentie met de naastgelegen regio Languedoc kan aangaan.

Het wijnaanbod in Roussillon steunt op 2 pijlers:

  • Traditiegetrouw de ‘Vin doux naturel’ (gemuteerde wijnen)
  • Modern times’ met de droge wijnen (deze wijnen kwamen om voor de hand liggende redenen op de proeftafel)

De mozaïek van ondergronden, wijnstijlen en druivenrassen maakt dat er verschillende herkomstbenamingen en kwaliteitscategorieën worden aangetroffen:

In de droge versies:
A.O.C. Collioure
A.O.C. Côtes du Roussillon
A.O.C. Côtes du Roussillon Villages
A.O.C. Côtes du Roussillon Villages Latour de France
A.O.C. Côtes du Roussillon Villages Lesquerde
A.O.C. Côtes du Roussillon Villages Caramany
A.O.C. Côtes du Roussillon Villages Tautavel
A.O.C. Côtes du Roussillon les Aspres

In de zoete(re) versies:
A.O.C. Maury
A.O.C. Banyuls et Banyuls Grand Cru
A.O.C. Rivesaltes et Muscat de Rivesaltes

Na de AOC kent Roussillon ook volgende IGP’s = “Indication Géographique Protégée” (voorheen de “Vin de Pays”)

  • IGP des Côtes catalanes
  • IGP des Vins de pays d’Oc
  • IGP des Pyrénées-Orientales
  • IGP de la Côte Vermeille

Qua druivenrassen treft men in Roussillon een waaier aan variëteiten:
Voor rood: grenache noir, carignan, syrah, mourvèdre,
Voor wit: grenache blanc et gris, macabeu, malvoisie, roussanne, marsanne, vermentino, muscat à petits grains, muscat d’Alexandrie

Op de proeftafel kwamen 8 wijnen
(integraal aangekocht bij ‘de’ specialist Languedoc-Roussillon: Wijnhandel Maes-Braem in Zwijndrecht.

Proefnotities:

1. Domaine Vaquer – Côtes de Roussillon AOC – Cuvée Esquisse 2012
Macabeu – roussanne – grenache – 10.15 €
Bleekgeel met gouden reflex, briljante schittering. Eerst nog aarzelende neus, na walsen frisse aroma’s met florale toetsen en wit fruit. Aangenaam. In de mond medium vette aanzet met rondeur, wit steenfruit en ook citrus. Tikje kruidig ook (noot). Mooie balans, wijn eindigt met speciaal maar niet storend bittertje. Redelijke finale.
(score proever: 7/10)

2.Domaine Gauby – IGP Côtes catalanes – “Les Calcinaires”) 2012
vermentino – chardonnay – muscat – grenache blanc – 14.65 €
Diskwalificatie! Deze wijn kon niet eensluidend beoordeeld worden. 2 slechte flessen (op 4). Geen kurksmaak maar fles 1 had een oxidatieve toets en fles 2 had een muffe neus.

3.Domaine des Schistes – Côtes du Roussillon “Les Terrasses Blanches” 2010
grenache blanc, grenache gris – 14.45 €
Citroengeel met mooie tranen. Mooie schittering. Ferme aromatische neus, verleidelijk, mineralig, citrusfruit, tikje exotisch.
Prachtige frisse aanzet, mondvullend met fijne citruszuren. Zeer mooi verweven met het fruit (groene appel en vleugje zuur van ananas. Lange finale. Zeer mooie wijn.
(score proever: 8.5/10)

4.Domaine Eric Laguerre – Côtes du Roussillon “Le Passage” 2011
100% carignan – 10.55 €
Donkerrood met paarse rand, ondoorzichtig, mooie vette tranen. Geschakeerde neus met eerst een kruidenfestival van zwarte peper, kruidnagel en ook zwart fruit (braambes), Luikse siroop, zoethout. De alcohol speelt evenwel een vrij hoge noot! De smaak opent met een wat stugge aanzet en een zoete toets. Concentratie van fruit en kruiden maar vrij robuust in het middenstuk met stevige taninne. Wijn mist hierdoor verfijning en elegantie. Mediumlange finale. Rustieke wijn.
(score proever: 6.5/10)

5.Domaine Piquemal – Côtes du Roussillon Villages “Terres Grillées” 2009
Grenache noir, carignan, syrah – 11.70 €
Zeer donkere, diepe kleur, wel een beetje evolutie (2009 !) – brede tranen. Verfijnde neus, vrij complex met nadruk op animale toetsen (leder), ook wat tabak en kruidig. Mooie neus in globo. Redelijk ronde aanzet (aardbeienconfituur), mondvullend en nog vrijstaande zuren. Fruitige afdronk. “mollige wijn” die de indruk geeft het kleine zusje van een rivesaltes te zijn.
(score 7/10)

6.Domaine Alary-Dumolié – VDP des côtes catalanes “l’Orientale” – cuvée Pierre Alary 2007
100% syrah – 14.65 €
Donkerrode kleur met paarse rand. Mooie schittering en grote intensiteit. Complexe neus met een mix van zwart fruit (bos- en braambes) en kruidigheid (vooral zwarte peper). Een zoete aanzet in de mond gecounterd door frisse zuren en lichte kruidigheid (kaneel, zoethout), ook wat vanille vanwege de lichte houtrijping. Wijn met mooie diepgang, evenwichtig en mooie versmolten tannines uitmondend in een lange finale. Klassewijn!
(score 8.5/10)

7.Domaine des Schistes – Côtes du Roussillon Villages, Tautavel “Les Terrasses” 2010 carignan, grenache noir, syrah – 14.65 €
Inktzwart! Met diep paarse rand, zelfs ondoorzichtig. Zeer mooie (diepe) kleur met vette ingekleurde tranen. Neus opent met een mooie complexiteit met toetsen van verse tabak en chocolade. Zwart fruit (myrtilles) en zoethout. Ook wat krenten…! Beheerste vanilletoets.

Verrassende ‘attaque’ in de mond met een aangename portie zuren die voldoende worden gecounterd door rood fruit (aardbei, cassis), ragfijne tannine die de wijn bij de les (en op evenwicht) houdt. Wijnmaker heeft duidelijk gekozen voor verfijning en elegantie ipv. rustiek en robuust. Krachtige finale met duidelijk goed beheerste alcoholtoets. De zuivere zuren zorgen voor een elegante en rijke finale.
(Zeer mooie wijn die een superscore van 9/10 verdient!)

8.Domaine Gauby – Côtes du Roussillon Villages ‘vieilles vignes’ 2011 carignan, grenache noir, mourvèdre, syrah – 28.35 €
De wijnmaker heeft voor deze cuvée voor een vrij traditionele assemblage gekozen. De zorgen die hij aan deze wijn heeft besteed zijn evenwel niet min: de druiven groeien op een kalk/leisteenbodem. Manuele oogst beperkt tot 20hl/ha. Geen chaptalisatie en een pelweking van 4 weken. Na gisting krijgt de wijn 24 maand vatrijping (100% nieuw)

In het glas een donkerrode, stevig ingekleurde wijn met paarse rand. Vette tranen. Zeer mooie schittering.
In de neus overheersen eerst de animale toetsen, met daarna ingetogen zwart fruit in associatie met een fijne houttoets die ook wat hars en ‘garrigue’ bevat.

Volle complexe aanzet in de mond met rood en zwart fruit en stevige maar afgeronde tannine. Het is een zeer krachtige wijn met fijne houttoets die voor balans zorgt en die de wijn – zeker in het middenstuk – een fluwelig karakter geeft. Tannines komen retro terug wat op een grote concentratie wijst maar ook op het feit dat de wijn nog in opbouw/evolutie is. Voor deze degustatie was de jaargang zeker nog te jong (vooraf karaferen zou de wijn duidelijk deugd hebben gedaan). Bewaarpotentieel verzekerd!
(score 8.5/10)

Conclusie: deze degustatie toont aan dat Roussillon haar inhaalbeweging met succes heeft afgerond maar dat jammer genoeg ook de prijzen van de betere wijnen mee in de hoogte zijn geëvolueerd.

De 2 wijnen van “Domaine des Schistes” kregen de meeste voorkeursstemmen.