Degustatieveslag : Italië/Chianti dd. 10/06/2014

Voor het theoretisch gedeelte van deze degustatie verwijzen wij naar de bijgaande powerpoint-presentatie die tijdens de degustatie werd geprojecteerd en die de belangrijkste feiten en data weergeeft.

Traditiegetrouw werden 8 wijnen op de proeftafel gezet.

Wijn nr 5 werd aangekocht bij Licata in Diepenbeek (www.licata.be)
Wijnen nrs. 6 & 8 aangekocht op het domein.
Overige  wijnen verhandeld door L’Arco del Gusto in Beringen (tel 011/434514)

Proefnotities:
1. Cantina Melini (Poggibonsi) – Chianti DOCG “Governo all’uso Toscano” 2011
(www.melinichianti.com)
80% sangiovese + 20% diverse rassen – 8.60 €

Robijnrode kleur, doorzichtig. Oogt wat somber. Qua geur opent de wijn met fruitige aroma’s, na walsen net niet muf maar toch wat rare bijtonen van koffiegruis en banaan. De wijn is merkelijk frisser in de mond, mondvullend en een tikje zoet. Geen tannines. Korte finale. Advies van een proever: voor bij een simpele pasta en zeker koel te schenken.
(score proever: 11/20)

2. Tenuta Salchetto (Montepulciano) – Chianti “Colli Senesi” DOCG 2012 (bio certificaat) 2012
(www.salcheto.it)
85% sangiovese + 8% canaiolo + 7% mammolo. (partiële rijping in eiken vat)  – 10.50 €

Qua kleur vergelijkbaar met wijn nr 1 maar deze heeft duidelijk meer schittering en mooiere kleurspiegel. De neus opent met grondtonen (tabak, koffie en witte peper). Na walsen aangevuld met tonen van rood fruit (krieken). Een smakelijke aanzet in de mond met goede ronde mondvulling, soepel en evenwichtig, met een lichtjes kruidige finale. Lichte plezierige wijn met redelijke finale. Eerlijk product.
(score proever: 13/20)

3. Enoteca Volpaia (Radda in Chianti) – Chianti classico DOCG 2011(bio)
(http://volpaia.com)
90% sangiovese + 10% syrah/merlot  – 16.50 €

Donkerrood met een diepe en intense kleur. Mooie schittering in het glas. Fruitige aanzet (krieken, rode bes en aardbei). Na walsen een fijne houttoets. Ook in de smaak opent de wijn met fruit.  Pittig middenstuk met markante zuren en fijne houttoets. Zijdeachtige afdronk. Mooie maar absolute maaltijdwijn
(score proever: 14/20)

4. Tenuta Lanciola (Impruneta) – Chianti classico DOCG “Le Masse di Greve” 2010
(www.lanciola.it)
95% sangiovese +5% canaiolo – € 17.65

Mooi ingekleurde wijn, robijnrood met vette tranen en tikkeltje verkleuring in de kern. Kruidige aroma’s met peper en kaneel. Fijne houttoets en ook wat krieken op jenever. Zachte, ronde aanzet, zeer smakelijk. De zuren worden subtiel gecounterd door het aanwezige fruit. Mooie balans! Geen storende tannines. Alle componenten goed versmolten. Lange finale. Goed gemaakt.
(score proever: 15/20)

5. Castello di Ama (Gaiole in Chianti) – Chianti classico DOCG 2010
(www.castellodiama.com)
90% sangiovese + 10% merlot (10 maand vatrijping) – € 18.00

Diep rood, ondoorzichtig, mooi van kleur en schittering. Complexe dominerende aroma’s, eerst kruidig en geschakeerd, later zwart fruit en beheerste houttoets met lekkere vanille en vleugje verse tabak. Soepele en zachte aanzet in de mond, zijdeachtig zelfs. Hoofdtonen van zwart fruit. Stevig middenstuk met ferme tannine die de wijn een wat robuust karakter meegeeft. Toch behoudt de wijn een quasi perfect evenwicht. Wel nog wat jong om nu reeds te ontkurken wat zich uit in een nog door het vat gemarkeerde (lange) finale.
(score 16/20)

6. Vignavecchia (Radda in Chianti) – Chianti classico riserva DOCG 2007 
(www.vignavecchia.com)
85% sangiovese +10% merlot + 5% colorino (10  maand vatrijping + 6 maand fles) – 13.50 €

Jonge en donkerrode kleur met nog paarse rand (…2007!) Ondoorzichtig. Vette tranen. Complexe neus met een mix van zwart fruit leder, hout en gebrande  koffiebonen. Soepele aanzet met rood en zwart fruit in de hoofdrol. Opnieuw die complexiteit in het middenstuk waar fruit en ragfijne zuren samen met een beheerste tannine voor een perfecte balans zorgen. Wijn met een opvallend zeldzame retro.  Lange finale ook. Zeer mooie wijn!
(score 17/20)

7. Lamole in Lamole (Gaioli in Chianti) – Chianti classico riserva DOCG 2009 
(www.lamole.com)
95% sangiovese + 5% canaiolo (2 jaar rijping op 100% nieuwe vaten) – 19.65 €

Qua kleur wedijvert deze wijn met wijn nr. 6. Quasi identiek. Aroma’s van wilde aardbeien en noordkrieken. Na opschudden komen er kruiden, tabak, leder en vers eikenhout bij. In de mond een krachtige en robuuste aanzet die snel wordt gemarkeerd door spitse zuren, stevige tannines en wat vrije alcohol. Hierdoor mist de wijn evenwicht en de elegantie van de voorgaande wijnen. Wel een lange finale die echter opnieuw wordt gedomineerd door (te) pittige zuren.
(score 12/20)

8. Vignavecchia (Radda in Chianti) – Chianti classico riserva “Odoardo Beccari” DOCG 2008                                                                                                 90% sangiovese + 90% sangiovese + 10% canaiolo (20 maand vatrijping + 6 maand fles)   19,00 €

Qua kleur komt deze wijn aardig in de buurt van wijnen 6 en 7 maar toch is de diepte nog intenser. Super complexe neus met eerst zwart fruit, daarna okkernoot en leder, zoethout, vleugje cacao, tijm, rozemarijn maar ook zwarte peper en blonde tabak. Soepele, zelfs lichtjes ronde aanzet maar dan komt de tijger uit zijn kooi: bakken fruit, fijne tannine en mooie zuren; dat samen met de kruidigheid, de concentratie en de diepte zorgen voor een zeldzaam spektakel in de mond. Een “lange” wijn met mooie retro en blijvende finale. Wijn is nog wel nog in opbouw en heeft nog bewaarpotentieel. Klasbak!
(score 19/20)

 

Conclusie: we onthouden dat Chianti en zeker de classico en riserva, dankzij doorgedreven innovatie en investeringen, op zeer korte tijd een ‘come back’ gemaakt heeft waardoor de appellatie opnieuw op de internationale kaart staat. Jammer genoeg zijn ook de prijzen van de betere wijnen mee in de hoogte geëvolueerd zodat “koopjes” niet meer aan de orde zijn.

De 2 wijnen van het domein ”Vignavecchia” kregen de meeste voorkeursstemmen. Na bekendmaking van de prijzen werd wijn nummer 6, op basis van prijs/kwaliteit als topper van de avond weerhouden.