Degustatieveslag : RIBEIRA DEL DUERO VS. DOURO (Spanje vs. Portugal) dd. 07/10/2014

Doel van de degustatie :

Een vergelijkende studie maken over een wijnen geproduceerd aan de oevers van dezelfde rivier maar die geografisch tot 2 verschillende landen behoren. I.c. de Duero (Spanje) en de Douro (Portugal).

Er zijn tussen beide landen/wijnregio’s opmerkelijk veel verschillen te noteren:

In Spanje is de wereldwijd bekende “Rioja” wat op haar retour ten koste van de Ribeiro del Duero waar sinds een 10-tal jaar enkele parels aan het wijnfirmament zijn verschenen (ook qua architectuur hebben deze wijndomeinen een immense uitstraling gekregen.) Exponent en vaandeldrager van deze regio blijft het domein Vega Sicilia met haar topreeks “Unico” en subtopper “Valbueno”. Pingus en 2e wijn Flor de Pingus zagen aan de poten van eerstgenoemde maar de kwaliteit van de overige domeinen (en linea recta de daaraan verbonden verkoopprijzen) swingt de pan uit en heeft ondertussen haar naam en faam in de internationale wijnwereld gebeiteld. De uitstraling van deze regio reflecteert bij uitstek op de andere D.O.’s die aan deze rivier grenzen : Toro (voornamelijk rood) en Rueda (wit, meestal op basis van de minder bekende verdejo-druif)

Anders is dit voor de Douro waar maar sinds een 30-tal jaar droge rode wijnen worden gevinifieerd. De lokale wijnwetgeving was zo complex en bevoordeelde de grootste wijndomeinen dat de productie van rode wijn maar na de toetreding van Portugal tot de EU op gang kwam. Ook een verandering van smaak in Europa van zoet naar ‘droog’ bracht een (r)evolutie tot stand.

Tot dan lag het accent voor 95% op het maken van ‘porto’ – een versterkte rode wijn die tegemoet kwam aan de smaak van de (meestal) Engelse kopers. Porto was bij uitstek Britse ‘business’ en de namen van de talrijke portohuizen klinken dan ook vrij “Engels” in de oren.

Het wijngebied “Douro” behoort tot de top 3 van mooiste wijnregio’s  ter wereld met een rivier die moeilijk bevaarbaar is, enorm veel bochten telt en waar men enkel aan wijnbouw kan doen door aanleg van terrassen (hetgeen de grondbewerking en de oogst niet bevoordeligt = arbeidsintensief).

Mede door concurrentie vanuit eigen land (m.n. Alentejo, Bairrada en Dao die ook stevige en smakelijke wijn produceren) zijn Dourowijnen nog betaalbaar gebleven (uitzonderingen bevestigen ook hier de regel).

Waar in regio Ribeiro del Duero de tempranillo-druif het gros van de rode wijnen levert is dit voor de Douro complexer. Het Portugees wijninstituut tracht de internationale druivenrassen uit haar wijngebieden te bannen en bevoordeelt de autochtone rassen zoals de touriga nacional, de touriga franca en tinta roriz.

 

Naar goede gewoonte hebben wij op het eind van deze degustatie het proefblad van een van de leden opgevraagd. Hierna de proefnotities:
1) Bodega Gotica (Rueda) – Rueda Trascampanas 2012 D.O. – 100% verdejo – €11.50
Mooie intens-gele kleur met groen toets. In de neus “citrus à volonté” wat een uitermate fris aspect aan de wijn geeft. Ook groene appel en een licht exotische hint van ananas. Nerveuze aanzet (in de goede zin van het woord) in de mond met volop zeste en citrus (citroen) als smaakmaker, fijne zuurgraad wat de wijn zeer fris houdt met toch voldoende fruit wat een mooie balans en structuur geeft. Smakelijke en evenwichtige wijn met alles netjes op zijn plaats. Vanwege de finesse en zuurgraad toch eerder een aperitiefwijn.

(score 14/20 = A)

2) Casa Agr. Roboredo Madeira – Carm Branco 2012 DOC Douro – (assemblage van 4 wijndruiven) – € 9.80

Deze wijn is lichter van kleur dan wijn 1 zonder groene hint. In de neus is deze wijn voller, ‘somptueuser’ maar zonder frisheid te verliezen. Heeft deze wijn (kort) op hout gelegen? De vanilletoets doet mij in deze richting denken. In de mond ligt bij deze wijn meer de nadruk op het rijpe fruit dan op de citrus. Smakelijk en een beetje ‘vet’ maar de zuren vangen dit uitstekend op. Een andere stijl van wijnmaken maar net zo geslaagd als wijn nr. 1. Kan als aperitief gegeven worden maar sardines op houtskool zouden hier geweldig bij passen.

(score 14/20 = A)

3) Bodegas Garcia Figuero (La Horra) – Crianza 2010 – Ribeiro del Duero DO – (100% tempranillo) – 12 maand vatrijping – €22.80
Zeer donker ingekleurde wijn, ondoorzichtig; tikje verkleuring in de meniscus. In de neus opvallende en dominerende houttoets, verse eik. Daarna rood fruit (kersen en framboos), groene kruiden (garrigue, rozemarijn, tabak). Qua smaak is de wijn opvallend fris en lichtvoetig in de aanzet. Ditmaal komt licht rood fruit naar voor (cassis, rode bes vanwege de zuurgraad). Mede door de fijne zuren en de rijpe tannine wordt de wijn niet log maar zorgt voor een mooie fraîcheur. In de finale een stevige ‘hout-retro’. Mooie maaltijdwijn die een stevige schotel zonder probleem de baas blijft. (score 14/20 = A)

4) Quinta do Poeira (Sabrosa) – “Dusty” 2011 – DOC Douro – assemblage van de 3 hg. rode wijndruiven. 70% van de oogst krijgt 12 maand vatrijping – € 12.00
Deze wijn heeft vergelijkbare kleur en diepte dan wijn 3. De meniscus evenwel oogt hier paars. In de neus aardig wat rood fruit (aardbei) maar is minder complex. Het hout is niet dominant wat doet vermoeden dat de vatrijping niet op nieuwe eiken vaten heeft plaatsgevonden. Toch is de neus best attractief, fris zelfs. In de mond opnieuw dat frisse en speelse van een jonge wijn, met aandacht gemaakt. Accent ligt op de frisse zuren in het middenstuk. Ook in de mond is er geen houttoets aanwezig. Deze wijn heeft wat minder structuur dan nr. 3, is ook wat minder afgerond maar voor een cabrita assado (geroosterde geit) gaat deze niet uit de weg.

(score 13/20 = B+)

5) Finca Villacreces (Valladolid) – Pruno 2006 – DO Ribeira del Duero (90% tempranillo + 10% cabernet-sauvignon) – 12 maand vatrijping – € 26.67
Donkerrode wijn, ondoorzichtig; kleine veroudering aan de meniscus. Vette tranen na walsen. In de mond een krachtige en directe aanzet van nieuw hout (ceder/cohiba-sigaar). Daarna mix van kruiden en tabak, gevolgd door hints van sous-bois en vers eekhoorntjesbrood. Frisse krachtige aanzet, mondvullend met lichtjes zoete aanslag, het rode fruit wat bescheiden op de achtergrond. De kruiden voeren hier de boventoon. Vrij rustiek in opbouw maar met goed versmolten tannine is deze wijn best complex. Mooie, lange finale en verrassend – helemaal op het einde – een kleine zoete toets. Prachtige wijn die bij speciale gelegenheden uit de kelder mag komen.

(score 17/20 = AA)

6) Niepoort Vinhos (Sabrosa) – Morgadio da Calçada tinto 2008 – DOC Douro (assemblage vd 3 nationale rassen) 16 maand vatrijping – €16.70
2 jaar jonger dan wijn nr 5 en dat merk je aan de kleur: voor een 2008 nog zeer jong met fuchsiarand. Mooie trage tranen. In de mond een frissere aanzet dan wijn 5 met vooral zoet rood fruit (braambes, framboos). Daarna een frisse kruidenmix van zwarte peper en zoethout. Ook in de mond verrast de wijn met een frisse aanzet met rood fruit. Frisse zuren in combinatie met rijpe tannine zorgen voor een perfect evenwicht. Een klein bittertje zorgt voor de passende noot in de finale. De wijnmaker heeft hier met verstand een “vrijbuiter” van een wijn afgeleverd die tot in de finale smakelijk en lichtvoetig blijft. Een coelho em vinho (konijn zonder pruimen) laat zich hier maar al te graag voor strikken…

(score 17/20 = AA)

7) Bodegas Garcia Figeiro (La Horra) – Figuero Reserva Vendimia Seleccionada 2006 – DO Ribeira del Duero – 100% tempranillo – 15 maand vatrijping – €39.00
In het glas een diepdonkere wijn met brede meniscus die al wat veroudering toont. Brede tranen. In de mond komt het hout meteen op het voorplan: ceder, zoethout, vanille. Zoete tonen van chocolade en vijgenconfituur. In de mond houtdominantie met rood fruit op de achtergrond. De zuren staan wat alleen in het middenstuk terwijl de alcohol je naar de keel grijpt. Storende tannines die aan het tandvlees plakken verergeren de scheve situatie zodat je de finale niet naar behoren kan kwoteren. De oenoloog heeft hier mogelijk en inschattingsfout gemaakt. De appellatie (en het prijskaartje) verdienen (veel) beter!

(score 12/20 = B)

8) Quinta do Cotto (Mesao Frio) – Cotto Grande Escolha 2001 – DOC Douro – assemblage van touriga nacional en tinta roriz – 15 maand vatrijping op Portugese eik – € 35.00
Deze wijn komt van de Quinta die de aanzet heeft gegeven om droge rode wijn te maken. Een pionier van het eerste uur vernemen we. Het risico is echter niet min om een wijn van 2001 op de proeftafel te brengen. Een kritische benadering is hier dan ook op zijn plaats.
We starten met een valse noot : 1 van de 3 flessen heeft kurk. We moeten ons behelpen met de overige 2 flessen. In het glas nog een verrassend diepe inkleuring, ietsje doorzichtig, rode rand. In de neus beheerste aroma’s: eerst rood fruit later een onbestemd kruidenpalet, niet overweldigend. In de mond een frisse aanzet met mooie frisse zuren maar ook met nog ferme, krachtige tannine waarvan je had vermoed dat deze al hadden versmolten moeten zijn. Deze tannines verstoren de wijn en brengt hem uit balans. Het geheel mist wat “body & soul” en gelet op het prijskaartje is dit een teleurstelling van formaat. Wat zou deze wijn 5 jaar geleden gegeven hebben en wat dan met de tannine? Ook dan van het onwrikbare soort?

(score 12/20 = B)

Conclusies van deze proefavond:
In beide regio’s staan vakmannen aan het (wijn)roer en brengen dankzij de hedendaagse oenologie (bodem, ligging wijngaard, houtgebruik, keldertechnieken) moderne, frisse wijnen op de markt die de doorsnee wijnliefhebber zeker kunnen bekoren.
Ook voor beide regio’s geldt dat duurdere flessen niet noodzakelijk (veel) betere wijn garanderen.
Qua prijzen lijdt Ribeira del Duero onder zijn internationale bekendheid. De slimme consument zal daarom op basis van prijs/kwaliteit voor de Douro-wijnen kiezen.

Favorieten:
Omdat er een vergelijkende degustatie plaatsvond van telkens 2 wijnen uit een bepaald segment werd bij uitzondering een voorkeur van de 4 proefsessies gemaakt:
Beste witte wijn: Carm Branco 2012
Beste rode (1e sessie) Tinto Figuero crianza 2010
Beste rode (2e sessie) Finca Villacreces 2006
Beste rode (3e sessie) Figuero Reserva 2006