Degustatieverslag : USA – WESTCOAST VS. EASTCOAST dd. 16/09/2014

Doel van deze degustatie: een “match” tussen wijnen van de Westkust (lees: Californië) en de (zeer onbekende) uit de Oostkust (lees: New York State)

Een navraag voor aanvang van de degustatie leerde ons dat (de aankopers niet meegerekend) nog niemand van de club al ooit wijnen van de Oostkust had geproefd. (De 2 gelukkigen hadden deze ontdekt op Megavino 2013)

1) NY State:
Er zijn 5 wijngebieden waarvan de grootste: Finger Lakes Region
Oppervlakte: 2/3 van Frankrijk
Klimaat: warm in zomer, koud in winter. Door de aanwezigheid van de grote meren hebben koude winters geen invloed op de ontwikkeling van de druiven in de wijngaarden.
Er zijn 350 wijndomeinen (!)
Bodem: leisteen of gletsjerafzettingen

Druiven:
A/ Europese stokken ( geënt op Amerikaanse stammen): riesling, chardonnay, pinot noir, cabernet franc, cabernet-sauvignon
B/ Amerikaanse stokken ( van mindere kwaliteit dan Europese – doch resistent aan allerlei ziekten): seyvao, zinfandel ( PS: dit is een typische autochtone Amerikaanse druif en dus geen synoniem of kloon van primitivo! ), cayuga
NB: Amerikanen houden van wat zoeterige wijnen, het gistingsproces wordt daarom vroegtijdig gestopt door afkoeling en daarna wordt sulfiet toegevoegd (om 2e gisting tegen te gaan)

De NY-wijnen werden aangekocht bij Magic Boxx in De Pinte (www.istrianchilloutwines.be)
De wijnen van R. Mondavi bij Chacalli Wines in Antwerpen (www.chacalliwines.com)

2) Californië: Napa Valley
Klimaat: zeer warm in zomer, gematigd in de winter
Druiven: (meest aangeplant) : cabernet-sauvignon, zinfandel, chardonnay
Bekende wijnproducent: Robert Mondavi = een icoon in de VS:
. Opus One = beste wijn van dit domein maar zeer duur
. Stichter en eigenaar, R. Mondavi overleden op 94 jarige leeftijd
. Na overlijden wijngoed verkocht voor 1 miljard dollar(…)

Degustatienota’s van een clublid:

1) Fox Run Vineyards (Finger Lakes – NY State) Riesling Dry 2013 – € 19.75
Opent lichtgeel met groene hints. Opvallend aromatisch “pétrolé”-start gevolgd door wat citrus en kiwi. Mineralige toets blijft persistent aanwezig. Wijn opent fris met mooie zuurgraad en bevestigt de neus met opnieuw citrus en kiwi. Toch wat zoet dus mogelijk wat restsuiker. Goed gestructureerd maar ietwat korte finale
Mooie wijn
(score 8/10)

2) Bellangelo Vineyards (Finger Lakes – NY State) Seyval Blanc 2012 – € 22.00
Een voor ons totaal onbekende druivenvariëteit! Lichtgele wijn met mooie schittering. In de neus wit fruit (perzik) en ook een exotische toets (ananas). In de mond een zoete aanzet evenwel gevolg door mooie fijne zuren. Fruit haalt de bovenhand met opnieuw wit fruit en lychee voor de exotische toets. Korte finale.
(score 7/10)

3)Anthony Road Wine Company (Finger Lakes – NY State) Chardonnay 2013 (unoaked) – € 21.25
Qua kleur opnieuw lichtgeel met groene reflex. Mooie kleurspiegel. Ook deze wijn opent met een ronde, zoeterige toets. Vooral fruitig met citrus en groene appel. Ook in de mond een redelijk zoete aanzet maar gecounterd door frisse zuren die de wijn een mooie balans geven.
Opvallend smaakpatroon van wit fruit (vooral rijpe doyennépeer). Goede finale met medium-lange afdronk. Goede wijn voor liefhebbers van het “rondere” type.
(score 8.5/10)

4) Robert Mondavi Winery (Napa Valley / California) – Chardonnay Private Selection 2011 – € 14.00
Opent stralend met mooi-gele kleur, bijna strogeel. Neus eerst gesloten. Na walsen houttoets met vanille. Later citrustonen (pompelmoes) en ook wat bloemige accenten (meidoorn, kersenbloemen). In de mond opnieuw eerst gesloten maar opent daarna met houttoets en citrus. De zuren in het middenstuk geven de wijn een opvallende frisheid en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Licht bittertje als opkikker in de afdronk. Niettegenstaande opnieuw een zweem van molligheid wordt vastgesteld kan de wijn zeker bekoren.
(score 9/10)

5) Fox Run Vineyards (Finger Lakes – NY State) Pinot Noir 2009 – € 16.95
Vrij doorzichtige wijn maar wel oké gelet op de druiven variëteit. Licht rood met geëvolueerde rand. Ruime meniscus. Aarzelende opening in de neus met rood fruit van het zurige type (cassis, rode bes). Aanzet in de mond wordt in eerste instantie gemarkeerd door kruidigheid (peper en kruidnagel).Later donker rood fruit (krieken). Jammer van de wat uitdrogende tannine. Licht bittertje in de afdronk.
(score 7/10)

6) Fox Run Vineyards (Finger Lakes – NY State) Cabernet-franc + Lemberger 2009 – € 21.25
Opnieuw een onuitgegeven assemblage met “partner in crime” de lemberger-druif waar niemand in de club al van gehoord had. De kleur opent verrassend mooi en diep zonder ondoorzichtig te zijn. Mooie schittering in het glas. De neus start met rood fruit (kers, framboos) en geeft ook wat molligheid (zoetheid?) mee. Ook licht-animale toets. In de smaak treffen we eerst donkerrood fruit (opnieuw framboos ) en ook aardbei. Goed opgebouwde structuur in het midden door een combinatie van fruit, fijne zuren en smakelijke tannine. Geheel is goed versmolten. Ook een licht bittertje in de afdronk.
(score 8/10)
7) Robert Mondavi Winery (Napa Valley / California) – Zinfandel 2011 – € 14.00
In het glas een donkerrode wijn, bijna ondoorzichtig. Ook nu weer opent de wijn in de neus met een zweem “zoet” en geeft daarna aroma’s van donker rood fruit (kersen). Mooie en smakelijke aanzet in de mond met rijp rood fruit (kersen opnieuw). “Gespierde wijn” met behoorlijk wat “body” en “sixpack”. Merkwaardig genoeg zorgen de aanwezige zuren voor een goede structuur en evenwicht die samen voor een mooie en complexe wijn zorgen. Mooie finale ook met lange afdronk.
(score 9.5/10)

8)Robert Mondavi Winery (Napa Valley) – Cabernet-Sauvignon 2009 – Private Selection – € 14.00
Qua kleur vergelijkbaar met wijn nummer 7. Eerste indruk via de neus is van gestoofd fruit (pruimen, vijgen). In de mond opent de wijn met rijp rood fruit (cassis). Daarna kruidig met nadruk op peper en zoethout. Deze wijn heeft opnieuw veel “body”. Samen met de mooie zuurgraad en versmolten tannine is dit een wijn die absoluut in de smaak van een breed publiek zal vallen. Opnieuw mooie finale.
(score 9.5/10)

Zoals gebruikelijk na elke degustatie werden de wijnen door de aanwezigen op hun merites beoordeeld.

Volgende wijnen kregen de hoogste scores:
. Witte wijn: Robert Mondavi Winery: Chardonnay – private selection : 100 % chardonnay
. Rode wijn: Robert Mondavi Winery: ex aequo: Zinfandel 2011 en Cabernet Sauvignon 2009