Degustatieverslag : Stellenbosch (Zuid-Afrika) dd. 26/01/2015

Doel van de degustatie: aan de hand van een theoretisch gedeelte en een praktische proef een bepaalde regio uit Zuid-Afrika belichten en aangezien er dezelfde druivenvariëteiten worden aangewend vergelijken of deze wijnen de concurrentie met hun Franse collega’s aankunnen

Bij proefsessies of prijslijsten wordt wijnland Zuid-Afrika nogal dikwijls ingedeeld bij “de Nieuwe Wereld”. Enige nuance is hier zeker op zijn plaats want de eerste wijnstok werd hier reeds geplant in 1648, tijdstip waarop in het “oude” Europa nog veel wijnregio’s niet in gebruik (of onbekend) waren. Dat de knowhow (en de financiële) middelen uit Frankrijk, resp. Nederland kwamen geeft toch een bijzonder karakter aan de herkomst van deze wijnen. Wie zich de moeite getroost om na het Engelstalige etiket ook de Afrikaanse versie te lezen zal zich nog meer met deze wijnen en hun makers verbonden voelen. Wijnmakers die hun oenologische studie en opleiding allemaal in Europa en voornamelijk Frankrijk hebben volbracht.

Wijnclub Edelrot heeft in haar 25 jarig bestaan reeds verschillende proefsessies van Zuid-Afrikaanse wijnen georganiseerd maar ook wij, net zoals andere wijngildes, hebben in het verleden de fout gemaakt om een degustatie te organiseren met als thema “Zuid-Afrika” tout court. Kan u zich voorstellen dat een proefavond zou gegeven worden met als thema “Frankrijk” en u op deze avond de wijnen zou vergelijken van Bordeaux, Bourgogne en de Loire? Een immens groot land als Zuid-Afrika kent dus uiteraard ook geologische en klimatologische verschillen zodat het door elkaar husselen van herkomstgebieden een grote wijnzonde zou zijn.

Wij hebben daarom gekozen om er 1 specifieke regio uit lichten en hebben gekozen voor de regio met de grootste historische achtergrond nl. Stellenbosch. (Genoemd naar de Nederlandse gouverneur Van Der Stel die de opdracht heeft gegeven om de wijnstokken naar Zuid-Afrika te halen en de eerste aanplantingen te verrichten). Het geeft ons meteen optie om in een later stadium andere interessante districten te ontdekken zoals Paarl, Franschhoek e.d.

Hieronder kopie van een degustatieverslag van de 8 wijnen dat ons na de sessie werd doorgestuurd.

 

 • Thelema sauvignon blanc 2014 – Wine of Origin Stellenbosch – 100% sauvignon
  (€ 12.00)THelema

 De eerste kennismaking met sauvignon uit Zuid-Afrika is zeker geen tegenvaller: in het glas een bleekgele wijn met mooie schittering en fraai tranenboeket. In de neus is frisse citrus toonaangevend (citroen en pompelmoes)

Qua smaak eerder een lichtgewicht met mooie frisse zuren wat de wijn een ‘knisperend’ karakter geeft en met een aangename, mineralige ondertoon. Pompelmoes is ook in de smaak aanwezig samen met een tikje witte peper. Absoluut droge wijn met een zeer verfrissende finale. Perfecte voor een warme zomerdag met zwembad in de nabijheid. Een tweede glas – al dan niet vergezeld van een dozijn oesters – zal dan welkom zijn. Drinkklaar maar heeft nog potentieel om 2 jaar te overwinteren.

 

 • Simonsig – chenin blanc 2013 (sur lie) – Wine of Origin Stellenbosch – 100% chenin
  (€ 9.23) CheninBlancSurlie

Het etiket vermeldt o.a. “exclusive selection” en “only 3200 cases produced”. Ook het feit dat de wijnmaker het nuttig heeft geacht om de wijn op zijn droesem te laten rijpen wekt onze interesse en wij zijn dus benieuwd of deze wijn inderdaad een apart verhaal weet te vertellen. Licht goudgele kleur met mooie nuance. Veel tropisch fruit in de neus. Peer, ananas, limoen en een vleugje nectarine. Rijke, sappige smaak met een verfrissend citroentje op het einde. Je zou de wijn zo kunnen verwarren met een zuiderse chardonnay. De druiven werden duidelijk rijp geoogst en voegen veel smaak toe aan de concentratie zonder dat de wijn lomp of log wordt. De wijnmaker heeft een goede keuze gemaakt om de wijn “sur lie” te laten rijpen. Mooie balans tussen zuren en fruit. De wijn eindigt met een frisse, knapperige en zijdezachte textuur. Heerlijk smakende witte wijn die in combinatie met schaal- en schelpdieren (krab, kreeft) tot volle ontplooiing zal komen. Perfect op dronk, het zou zonde zijn om deze wijn te laten verouderen.

 

 • Vriesenhof Vineyards chardonnay 2012 – Wine of Origin Stellenbosch – 100% chardonnay
  (€ 18.65)WijnWitOnbekend

Aan de kleur (diep, goudgeel) kan je merken dat deze wijn wel wat in z’n mars heeft. De technische fiche is dan ook behoorlijk lang. De neus opent inderdaad complex met een combinatie van verse boschampignons, citrus en mineralen. In de smaak een diepe en rijke smaak met hints van reine-claudes; abrikoos, fijne houtstructuur en opnieuw die rare combinatie met paddenstoelen die de wijn een finale van rondeur en  complexiteit oplevert.  De wijn werd opgevoed op 100% nieuwe vaten (vandaar het forse prijskaartje) maar de regisseur was bij de les want het nieuwe hout neemt nooit de bovenhand. Goed gebalanceerd! Evenwichtige wijn met subtiele klasse. Een rijk visgerecht met tonijn of Schotse gerookte zalm in de hoofdrol wordt de ultieme match.

 • Simonsig Pinotage 2013 – Wine of Origin Stellenbosch – 100% pinotage
  (€ 9.65)SimonSig

Wat te verwachten van deze unieke druivenvariëteit? In deze versie oogt de wijn zeer jong met een levendige robijnrode kleur. In de mond overheersen fruitige tonen met rode en blauwe bes en een vleugje groene kruiden. De goed versmolten tannines geven de wijn een zacht evenwicht met nuances van gedroogde pruimen en noordkrieken. Een smakelijke, sappige finale zorgt voor een mooi orgelpunt.

2 à 3 jaar kelderrust zal de wijn (en de consument) zeker appreciëren. Pinotage is geen variëteit om zeer jong te drinken. Foodpairing? Een klassieker zou pasta met zongedroogde tomaatjes kunnen zijn maar waarom geen Zuid-Afrikaanse “Braai” op het menu zetten?

 

 • Tokara “Zondernaam Red” 2009 Wine of Origin Stellenbosch – bordeaux blend met hoofdzakelijk cabernet sauvignonTokara
  (€ 11.90)

Ook deze wijn oogt fraai in het glas met een briljante robijnrode kleur. De neus brengt een interessante mix van vers rood fruit, vooral blauwe bes en een ondertoon van gedroogde kruiden. In de mond verrassend krachtig en barstend van het rijpe (zwarte) fruit. Mooie gebalanceerde textuur in het middenstuk met nog ferme tannine die de wijn de nodige fraîcheur geeft. De wijn eindigt in een medium-lange finale met een opstootje van zwarte peper. (Niet langer bewaren – deze 2009 is op z’n top). Jammer dat er geen struisvogel meer mag verkocht worden maar een lamsbout zou geen slechte ‘compagnon de route’ zijn.

 • Rudi Schultz – syrah 2011Wine of Origin Stellenbosch – 100% syrah (€ 15.95)syrah

Hoe duivels-donkerrood kan deze Parker-lieveling zijn? Deze syrah benadert het wereldrecord… Ondoorzichtig, opaque met massieve rand en mooie schittering. Ook in de neus verrast deze ‘garagewijn’ met weelderige aroma’s van zwart fruit (braambes), kruiden (munt en zwarte thee). De smaak volgt de lijn van de neus en voegt nog een vleugje mokka en blonde tabak toe. Krachtig inderdaad maar met goed geïntegreerde tannine en verfijnde zuren blijft deze wijn beschaafd met een mooi evenwicht en fijne textuur tot in de lange finale. Het verblijf van 20 maand op eiken vat is met kennis van zaken gebeurd want het hout speelt een ondersteunende rol. Dat deze wijnmaker van Thelema voor eigen rekening begint te rijden begrijpen we na deze fles maar al te goed. Niet gemaakt voor de eeuwigheid maar 6 à 7 jaar kelder moet deze wijn aankunnen. Haarwild, wees  bij deze gewaarschuwd!

 • Edgebaston (Finlayson Family) cabernet-sauvignon (100%) 2011- Stellenbosch
  (€ 17.00)

Dit historische wijndomein uit Stellenbosch levert een RoodOnBekendtoonaangevende  wijn op gemaakt op basis van 100% cabernet-sauvignon. Geen evidente keuze in wijnland Zuid-Afrika waar assemblages schering en inslag zijn.

De kleur verraadt meteen zijn herkomst: geen “Zwarte Piet” in het glas maar een bordeaux “look-a-like” met donkere, geconcentreerde  kleurkern en iets ruimere rand.  De neus blijft bordeaux trouw (de wijnmaker heeft de stiel geleerd op Château Margaux, ergo…) en geeft ons tonen van koffie, cacao en kaneel met zwarte bes op de achtergrond. Complexe neus met zeer verfijnde houttoets. Ook de smaak is zacht uitgedrukt vrij complex en versterkt de indrukken van de neus. Hier opnieuw zachte fruittonen van myrtilles, zwarte bes, braambessen met daar bovenop een stevige vleug vanille i.c houttoets. Hoewel complex en verfijnd zijn alle componenten nog niet versmolten. De nog aanwezige tannine is daar exponent van. Alle elementen zijn aanwezig zijn om tot een grote wijn uit te groeien maar momenteel vraagt deze nog enkele jaren geduld. Decanteren hoe dan ook aanbevolen.

 • Miles Mossop “Max” 2010 Wine of Origin Stellenbosch – assemblage van 48% cabernet sauvignon – 26% petit verdot – 22% merlot – 4% malbec
  (€ 22.80)Max

Miles Mossop is de wijnregisseur van het domein “Tokara” (zie hoger) en werkt met deze cuvee “Max” voor eigen rekening.

Qua kleur meer dan correct, vief met donkerrode kern en robijnrode rand. De neus is uitermate complex met uiteenlopende aroma’s gaande van geroosterde amandelen, zwarte kers, braambes en munt. Na walsen komen ondertonen van koffie, leder en bosgrond vrij. Het (gezaagd ceder) hout geeft voldoende ruggengraat. In de mond een krachtige, volle aanzet. Voldoende droog ondanks het fruitgeweld dat zich vertaalt in zwarte kers, pruim, cassis en fruitbloesem. Het fruit krijgt versterking van getoost brood, venkel en Provençaalse kruiden. Een beschaafde houttoets verfijnt de complexiteit. Met fijne zuren en (nu nog) stevige tannine gaan we naar een verbazend lange finale. Finesse, concentratie en elegantie samen in 1 fles! Opmerkelijke wijn die nu al kan gedronken worden maar die zeker kan en zal verbeteren met 5 à 10 jaar kelderrust.

 

Na de proefavond werd de chenin blanc van Simonsig als beste witte weerhouden en voor de rode gingen de meeste stemmen naar de cuvee Max van Miles Mossop.