Degustatieverslag : Libanon d.d. 01/03/2016

Libanon 2016 powerpoint

Doel van deze degustatie: het is elk jaar opnieuw een uitdaging voor het bestuur om een relatief onbekend wijnland onder de aandacht van de leden te brengen. Ook voor 2016 is dit het geval en na een meer dan gunstige berichtgeving tijdens een degustatie ter gelegenheid van Megavino in Brussel werd voor Libanon geopteerd. Een niet-evident wijnland, dat is het zeker maar met andere ‘nobele onbekenden’ zoals Moldavië, Bulgarije of Israël konden de leden tijdens vorige edities overtuigd worden met kwaliteitswijnen uit deze landen.

Wanneer we het woord ‘Feniciërs’ laten vallen gaat bij menig wijnliefhebber een lichtje branden want hoeveel keer bent u bij een wijnbespreking van een Europees wijnland al niet geconfronteerd geweest met de zin: “de eerste wijnstokken werden rond xxxx door de Feniciërs meegebracht en geplant?” De wijncultuur is in Libanon dan ook meer dan 5000 jaar oud en is daarmee misschien wel het oudste wijnland ter wereld.

Van wijnbouw in Libanon vind je geen pasklare informatie. Het internet biedt summiere gegevens aan en om een duidelijk profiel naar voor te kunnen brengen moet het medium grondig worden uitgevlooid om een redelijk zicht op geschiedenis en huidige toestand van de wijnbouw in dit, in het verleden door burgeroorlog geteisterde land, te bekomen.

Voor het theoretische deel van de proefavond verwijzen we graag naar bijgevoegde powerpoint- presentatie die ook het theoretische gedeelte van de degustatie overspant en bevat alle belangrijke gegevens die u over dit boeiende wijnland dient te onthouden.

Met 2 witte en 6 rode wijnen werd de proef op de som genomen. Hieronder vind je het degustatieverslag van 1 onzer leden. (Alle wijnen werden aangekocht bij Libanese Wijnen in Naarden/NL – tel: 0031 3588 88531 – email: info@libanesewijnen.nl)

  1. Château Heritage – blanc de blancs 2013 (Bekaa Valley) € 9.95wit1

Correcte heldere kleur, wat geel-grijs getint met een mooie schittering. De neus opent met een rokerige aanzet, geen turf, wel een iets gebrande toets. Na walsen komt de wijn toch wat frisser over met wat citrus. Zeer droge aanzet in de mond, bloemig met ook wat anijs. Het is een stevige wijn, bijna robuust, wat je niet meteen verwacht van een witte variëteit. In de finale is deze wijn opmerkelijk fraaier dan in de aanzet. Geen “terrasjeswijn”, eerder geschikt voor het stevigere werk. Roept in de verte een herinnering op aan wijnen uit Basilicata (score 10/20)

  1. Domaine des Tourelles – blanc 2014 (Bekaa Valley) € 10.95wit2

Qua kleur kunnen we kort zijn: bijna identiek aan de eerste wijn, zelfde kenmerken. Bloemige aanzet in de neus met ook wat exotisch fruit, georiënteerd naar abrikoos en ananas. Veel  aangenamere neus dan wijn 1. Volle en geschakeerde aanzet in de mond met lichtzoete toets. Het kleine percentage muskaatdruif (4%) is goed merkbaar. Mist wel wat fraîcheur door een tekort aan wat zuren. Toch scoort deze wijn goed in de (stevige) finale. Een ‘allemansvriend’ maar zulke wijnen komen niet boven het maaiveld uit en noteren toch wel met een prijskaartje dat niet in verhouding staat tot de kwaliteit. (score 11,5/20)

  1. Château Heritage – Plaisir du Vin 2014 (Bekaa Valley) – € 10.95rood1

Onze eerste rode wijn geeft een mooi visitekaartje af qua kleur: donkerrood met paars-rode rand. Compact en vrij ondoorzichtig. Mooie kleur! In de neus eerst een aarzelende aanzet van rood fruit maar blijft toch vrij zwak, ook na walsen. Klein rood fruit merken we op, ietwat ‘harsig’ en met een hintje van cederhout. Dat laatste is vrij subjectief natuurlijk. In de mond scoort de wijn beter: fruitige en volle aanzet met lichtzoete toets. Niet log, wel fris en aangenaam met zekere fraîcheur. De wijn mist wat body en lengte maar komt over als een gezonde wijn voor elke dag. Niet persé een maaltijdwijn.   (score 12/20)

  1. Domaine des Tourelles – Rouge 2011 (Bekaa Valley) € 10.95rood2

Verrassing in ons glas! Met 3 jaar meer op zijn identiteitskaart lijkt de kleur als 2 druppels water op de kleur van wijn 3! Opmerkelijk toch? Opnieuw een aarzelende aanzet in de neus maar deze wijn is wel veelbelovend. Na walsen een vrij klassiek bouquet met zwartrood fruit (kersen) en evolueert later in het glas naar een redelijke complexiteit. De lichte houttoets is duidelijk een pluspunt. In de mond valt onmiddellijk de fraîcheur op waarmee de wijn zich aanbiedt. Frisse toets met fruitige achtergrond. Goede structuur in het midden met goede balans en fijne tannine. Redelijk lange finale met fris bittertje in de afdronk. Niet dat we meteen naar Naarden zouden rijden om een paar kisten in te slaan maar deze wijn heeft zeker zijn plaats in de wijnwereld en komt op de markt met een correcte prijs.  (score 13,5/20)

  1. Côteaux de Botrys – Cuvée de l’Ange 2009 (Batroun Valley) € 11.95rood3

Aha! Een wijn van bij de zee! En wat vertelt deze in het glas? Bordeaux-rood met brede lichtrode meniscus. In de neus is het maar een verhaal met het niveau van een stationsromannetje: mineralig, een beetje fruit en een houttoets maar de geuren hebben een beetje ruzie en zitten mokkend wat uit elkaar. In  de mond opnieuw een kladschrift en opent met jong rood fruit, fris dat wel maar ook wrang. Stevige zuren overspannen deze wijn en staan alleen, worden ook niet gedekt door het fruit. Ik mis evenwicht! De zuren en ook de harde tannine doen bijna mijn tenen krullen in mijn schoenen.  “Not my cup of tea” en de wijnmaker had misschien deze wijn “Cuvée du Diable” moeten dopen? (score 10/20)

  1. Domaine Wardy – Château des Cèdres 2008 (Bekaa Valley) € 16.95rood4

De wijnmaker is duidelijk een fan van wijlen Amy Winehouse want deze wijn opent in glas met 1 van haar succesnummers: “Back to Black”. Zwart (zoals de  haarkleur van de zangeres), ondoorzichtig maar wat een prachtkleur en wat een intense schittering! Geen molecule in het glas die doet vermoeden dat deze wijn bijna 8 jaar oud is. Die ‘acte de présence’ in het glas zet zich door in de neus: aangename  en tegelijk complexe aanzet, subtiel verweven parfums van voornamelijk zwart fruit. Ook een vleugje leder, hout en kruiden. Knappe neus!! Ook in de mond meteen “wow” en bevestiging van al het goede dat we in de neus ontdekten. Strak (dus geen zoete zweem), mooi evenwicht in het midden, goede fraîcheur en fijne, rijpe tannine vervolledigen het plaatje. Ook in de finale zet de wijn zijn beste beentje voor want die is mooi samengeknoopt met de voorgaande componenten. Merkwaardig genoeg voert in de finale het rijpe fruit de boventoon. Met deze wijn bent u meteen op de ‘Stairway to Heaven’ (score 18.5/20)

  1. Côteaux de Botrys – Château Cabernet Sauvignon 2009 (Batroun Valley) € 18.50rood5

Deze wijn oogt mooi in het glas: dieprood, zeer donker met paarse rand en streepje meniscus.  De neus van de wijn kan zijn roots niet verloochenen: grafiet, potloodslijpsel typeren de aanzet. Zwart fruit op de achtergrond met stevige houttoets (eerder zoethout) achterop. De aanzet in de mond is wat vlak en monotoon en je kan maar beter de bus nemen om het fruit te gaan zoeken… Mist duidelijk de complexiteit en de klasse van wijn 6. Nog stevige tannines trouwens zodat de wijn toch een wat wrange finale krijgt. Met deze wijn (en prijskaartje) zal Libanon de wijnwereld niet veroveren.  (score 13/20)

  1. Côteaux de Botrys – Château Syrah 2010 (Batroun Valley) € 19.95rood6

De kleur van deze wijn wijkt niet ver af van wijn nummer 7. Toch heeft deze syrah iets meer te bieden: de intensiteit is groter, de kleur iets dieper en minder meniscus. Mooie kleur! Beheerste neus (het is dus zeker geen fruitbom); de wijn heeft duidelijk nood aan beluchting. Na walsen en wat geduld is er inderdaad een verbetering ten goede wat de wijn een complexe neus geeft met zwart fruit, kruiden en hout. Animale hint in de retro. De aanzet in de mond is zowel zacht dan krachtig en houdt de proever direct bij de les. Opnieuw die complexiteit die het de proever niet makkelijk maakt want alle smaken zijn optimaal versmolten zodat de wijn oneer zou aangedaan worden door ze individueel te benoemen. Zijde-zachte tannine en een uitstekende balans begeleiden de wijn naar een lange finale waar de alcoholduivel toch even de kop opsteekt. Met wijn 5 en 7 kon de wijnmaker niet overtuigen maar met deze fles legt hij mooie adelbrieven op tafel. Knappe wijn!               (score 17/20)

Zoals gebruikelijk werd na afloop een tiercé opgemaakt van de wijnen die op de proeftafel waren verschenen. Ook de leden weerhielden in rood enkel de wijnen 6 en 8 met een duidelijke voorkeur voor wijn 8 (23 stemmen tegenover 12 voor wijn 6).              In wit was er maar 1 (moedige) stem voor wijn nummer 1. Wijn nummer 2 werd bijgevolg met stalinistische score verkozen.

Wat te onthouden van deze avond?

Hoe tegenstrijdig ook maar Libanon heeft zijn duizendjarige know-how ergens kwijtgespeeld en is –door omstandigheden- verplicht geweest om terug naar de basis te gaan. Ongetwijfeld zijn er opnieuw enthousiaste  wijnmakers gekomen die Libanon op de wijnkaart willen plaatsen. Toch heb je de indruk dat dit met vallen en opstaan gebeurt. De wijnen uit de lagere prijsklasse van deze proefavond werden niet echt enthousiast onthaald. Aan de flessen met de betere wijnen hing evenwel een (voor Europese normen) stevig prijskaartje. Dit zijn 2 scharnierpunten die het de Libanese wijnen niet makkelijk zullen maken om een representatieve plaats in te nemen.