Degustatieverslag – “bring your own wine” d.d. 20/06/2017

Doel:    onze junidegustatie staat altijd in het teken van de zomer en vormt meestal een buitenbeentje zo vlak voor het zomerreces. Bij de samenstelling van het jaarprogramma kwam het bestuur op het idee om de leden aan te sporen om ‘wat zij als hun troetelfles aanzien’  te laten beoordelen door de andere leden.

 

Het initiatief werd in eerste instantie op enige scepsis onthaald maar gaandeweg kwamen tijdens het voorjaar toch de nodige voorstellen binnen. Er werden uiteindelijk 20 wijnen voorgesteld door 15 leden. Voor een eerste keer spreken wij dan ook van een succes.

We konden uiteraard niet alle 20 wijnen proeven en dienden dus een strenge (maar rechtvaardige) selectie te maken. Zo werden uiteindelijk 10 wijnen weerhouden wat ons in staat stelde om zo weinig mogelijk leden teleur te moeten stellen.

Een theoretische toelichting voor degustatie was in dit geval quasi onmogelijk. Het bestuur had daarom een ‘aromasessie’ georganiseerd waarbij de leden 8 typische en veel voorkomende wijngeuren moesten herkennen. Uit de test bleek nog maar eens hoe assertief onze leden proeven: de meeste leden hadden alle geuren correct ingeschat. Het is duidelijk dat bij een volgende gelegenheid de test wat ‘zwaarder’ mag uitvallen.

 

Hierna het degustatieverslag dat voor deze gelegenheid door het bestuur werd opgesteld.

 

Degustatieverslag:  

                 

 1. & R. Antech (Limoux) blanquette de limoux AOP – brut nature (zero dosage) mauzac (90%) + chenin blanc en chardonnay – 12 hergisting op fles (méthode traditionelle) (€ 5.20 – domein / € 12.20 handel)wijn1

Korte pareling. Ietwat groene neus, fijne kruiden, beetje buxus en citrus. Ook een vleugje rozengeur in het glas. Maar wat een stevige mousse-ontplooiing in de mond! Dat liet de pareling in het glas niet vermoeden. Opvallend goede balans tussen fruit en zuren. Dit houdt de wijn extra fris en levendig. Niet beendroog (alhoewel ‘zero dosage’): de mauzac zorgt voor wat rondeur, zonder overdrijving. Wel een korte finale. Toch nog eens goed naar het prijskaartje gekeken. Topbubbels voor een belachelijke prijs!

 1. Mourat (Mareuil sur Lay) Vallée de la Loire IGP 2016 – schiste blanc – 100% chenin blanc (€ 6.00)wijn2

Lichtgeel van kleur met grijsgroene reflex , zeer helder en briljant. Frisse, complexe neus met lichtzoete ondertoon. Frisse citrusgeur, meer citroen dan pompelmoes. Lichtvoetige wijn met zeer veel fraîcheur maar wat kort in de structuur en redelijk vlak in de finale. Prachtige wijn voor weinig geld en naar onze mening eerder te genieten op een warme zomeravond  dan in combinatie met een gerecht.

 1. Domaine Vincent Laroppe (Bruley) – Côtes de Toul 2015 AOP – 100% auxerrois (€ 9.85)wijn3

Vincent Laroppe is geen onbekende in “de betere wijnclubs”. Dit wijndomein met wijngaarden die uitkijken op de Moselle staat steevast in elke editie van de Guide Hachette. Toch wel een referentie. Ook de 2015 scoorde met de auxerrois uitstekend met 2 sterren in deze gerespecteerde Franse gids. De auxerrois in evenwel niet zo verspreid in Franse wijngaarden. Je vindt ‘m eerder terug aan de boorden van de Moezel in GH Luxemburg waar hij door zijn kruidigheid een klein broertje van de gewürztraminer kan beschouwd worden. Maar terug naar onze wijn: Lichtgele kleur met iets meer diepgang dan wijn 2. Verrassende neus: kruidig, zelfs een lichte botertoets. In de mond een ronde, beetje ‘vette’ aanzet met lichtzoete ondertoon. De kruidigheid, kenmerkend voor de auxerrois, komt ook in de smaak goed naar voor. Je proeft dat de 2015 volledig rijpe druiven heeft voortgebracht. De wijn blijft kruidig en fris tot in de finale maar ook hier weer denken we dat je deze fles beter ontkurkt bij het aperitief of zonnig terras en niet zo snel een geschikte compagnon zal vinden bij de maaltijd.

 

 1. Weingut A. Christmann (Gimmeldingen/Pfalz) 100% Riesling 2015. VDP Ortswein, trocken 11.5% (!) € 15.00)wijn4

Mooie kleur, lichtgeel, helder. Complexe neus met wit fruit, exotisch getint door de zweem van ananas en een lichte kruidigheid. Prettig in de mond met een uitstekende balans tussen fruit en zuren. Door zijn ‘naar onze normen’ laag alcoholgehalte mist de wijn naar onze smaak wat “body” in het middenstuk. Toch kan de wijn opnieuw overtuigen in de medium-lange finale. Van een riesling verlang je eigenlijk wat meer ‘power’ en wij denken dat wij afgeblokt worden door het lage alcoholgehalte. Een wijn met een mooie textuur maar eerder voor liefhebbers van soepele rieslings.

 

 1. Weingut Knab (Endingen/Baden) Endinger Engelsberg 2012 – 100% Spätburgunder “Barrique” trocken Q.b.A met 12 maand vatopvoeding (nieuw vat) (€ 15.70)wijn5

Mediumrood (ruby) met lichte veroudering en brede meniscus. De neus opent ronduit prachtig: complex met een combinatie van kruiden (vooral peper) pruimen, rozijnen en kersen. Ook wat vegetale toetsen met champignons en ‘sous-bois’, het hout mooi ingeweven. In de mond een ‘vette’ dus rijke aanzet met een tikje zoet. Ook in de smaak een brede structuur vergelijkbaar met de neus. Goed gestructureerd in het middenstuk maar de bitterheid in de afdronk stoort ons wel. In de finale een ‘teveel’ aan alcohol. In globo een mooie wijn die excelleert in de geur maar het naar onze normen wel wat laat afweten in de smaak. Een voor Duitse normen mooi gemaakte ‘pinot noir’ die best een voetje mag zetten naast (zelfs) een premier cru uit Bourgogne.

 

 1. Casa Santos Lima (Portugal) Monte da Caçada 2014 – 100% alicante bouschet – vinho regional Alentejano do Portugal (8 maand opvoeding in Franse eiken vaten) – (€ 8.50)wijn6

Wow! Schitterende kleur. Diep donker purper, quasi zwart, geen meniscus. Prachtige neus, complex: zwart fruit (kers, framboos, bramen, hout/vanille en zoethout. Mineralig en mooie kruidigheid. Redelijk ronde aanzet door de pakken fruit die de smaakpatronen nu nog wat overheersen. Wel complex! In het middenstuk zijn de zuren en de tannines wel degelijk present. Nog niet helemaal versmolten. Lange fruitige finale. Een excellente wildwijn (haas, everzwijn, reebok)

 

 1. Bodega Lezcano Lacalle “Maudes” DO Cigales 2013 ‘Pago de Valdeatima’ Crianza (85% tempranillo + 15% merlot) 12 maand vatopvoeding in Amerikaanse eik (€ 11.50)wijn7

 

Een Spaanse wijn van een Pago = ‘single vineyard’ doet steeds het beste verhopen. Deze wijn opent alleszins met een mooie kleur. Niet zo zwart en ondoorzichtig als wijn 6, wel mooi donker ingekleurd. Verrassende neus met veel hout (ceder) peper en kruiden. Na het kruidengeweld wat beheerst zurig fruit (aardbei, krieken). De smaak is even wennen. Opnieuw eerst gedomineerd door het hout. Nadien aangevuld met kruiden en fruit. De harde tannines in het middenstuk komen wat storend over en de zuren staan alleen zonder fruitdekking. In de finale nog een vrij agressieve alcoholtoets. Een wijn die duidelijk in een opbouwende fase verkeert maar toch een wenkbrauw doet fronsen door een gebrek aan textuur.

 

 1. Vigne & Vine Varvaglione (Leporano/Puglia) ‘Papale’ – Primitivo di Manduria DOP 2015 – 100% primitivo (8 maand opvoeding in Franse eiken vaten) (€ 10.70)wijn8

 

Mooie kleur. Quasi perfect. Donker (niet te), geen meniscus. Prachtige neus, niet extreem overweldigend maar wel voldoende en in de juiste volgorde. Dit laatste toch wel belangrijk bij het wijnproeven van verschillende wijnen. Fruitig, kruidig, complex en met een fijne mineraliteit. In de smaak een lichtjes zoete aanzet met beheerst fruit, smakelijke rijpe tannines en fijne zuren in het middenstuk; ondersteunend, zeker niet storend. Fraîcheur weet u wel? Mooie, lange finale. Deze wijn heeft een prima keldermeester en werd met veel finesse en gevoel gemaakt. Knap!

 

 1. Azienda Agricoli Biagi. (Colonello/Abruzzi) – Montepulciano d’Abruzzo 2007 DOC ‘Ipnosi’ – 100% montepulciano – 18 maand vatrijping in vaten van 3 jaar + 3 maand op fles – (€17.00)wijn9

 

Ondanks een gezegende leeftijd van 10 jaar presenteert deze wijn zich nog steeds met een quasi perfecte kleur. Zeer mooi. Een wat harsige, vanillerijke aanzet die verdwijnt na walsen. Daarna rijkelijk fruit, hout en kruiden (munt). Smakelijke aanzet, vol, goed in het vlees en mondvullend. Goede balans tussen fruit en zuren, mooie rijpe tannines. Goede, strakke finale alhoewel geplaagd door een te alcoholrijke toets.

 

 1. Koncho Winery (Kaketi/Georgië) – Kvareli Special Reserve 2010 – 100% saperavi -10 mnd vatrijping (€ 16.30)wijn10

 

De kleur oogt nog extreem jong voor een 2010. Donker paars, geen meniscus. Complexe neus, beheerst fruit (kers, framboos) kruiden (zoethout, eik) en vanille. Dit is duidelijk een complexe wijn met gedoseerd fruit, krachtig en tegelijk soepel. Door zijn kracht mist ie misschien wat fraîcheur maar maakt veel goed door zijn evenwicht en zijn kracht. Voldoende (fijne) zuren, geen storende tannines. Bittertje in de finale. Krachtige wijn met veel ‘power’. Voor wijndrinkers die Bruce Springsteen op handen dragen maar waarvoor Metallica een brug te ver is…

 

 

Analoog aan onze reguliere degustaties werd ook na deze sessie door de leden een “best of all” verkozen. Het was absoluut dansen op een slappe koord maar er moest tenslotte een winnaar uit de bus komen. We vermelden volledigheidshalve dat voor deze sessie  de prijs van de wijnen werd meegedeeld voordat een stem kon worden uitgebracht zodat ook de prijs een doorslaggevende factor zou kunnen zijn.

 

 • Van de 3 inzendingen witte wijn werd wijn 2 winnaar met 4 stemmen meer dan wijn 3
 • Van de 6 inzendingen rode wijn werd wijn 8 meest geapprecieerd. Wijn 9 werd verdienstelijk 2e.

 

Onze conclusies:

 • Zonder dat de leden het hebben beseft kwam de filosofie van onze wijnclub ook in deze degustatie naar voor: er werden 9 uitstekende wijnen voorgesteld onder de noemer “prima wijn voor een betaalbare prijs”.
 • Voor wit: opvallend dat de 3 wijnen een hoog “gezelligheidskarakter” hadden: aromatisch, fruitig, niet beendroog, lichtvoetig, vlot wegdrinkend als aperitief of zomerwijn
 • Voor rood: opvallende vaststelling: geen Franse wijn in de selectie! En een mooie spreiding naar de andere ‘klassieke’ wijnlanden, Duitsland, Portugal, Spanje, Italië èn het buitenbeentje met Georgië. Het waren vooral krachtige wijnen, fruitgedreven en met vatopvoeding.
 • ‘Vlaanderen zendt zijn zonen uit’ is het gezegde en dat geldt na deze sessie ook voor onze leden. Er werden wijnen uit verrassende regio’s op de proeftafel aangeboden: Limoux, Vendée, Moselle, Baden, Cigales, Puglia, Abruzzen. Waar gaan jullie allemaal wijn proeven zeg! Respect!!
 • Speciale vermelding in dit verslag om de leden te bedanken die hun nek hebben durven uitsteken om hun ‘troetelfles’ te laten beoordelen door de eigen leden hetgeen, laat ons eerlijk zijn, niet zo evident is. Uiteindelijk moet je een stukje van uw “wijnziel” blootleggen en dat verdient alle respect. Proficiat aan de durvers, ook diegene waarvan we de wijn uiteindelijk niet hebben geselecteerd voor de degustatie.

duim