Degustatieverslag – thema:  “wijnen met exact dezelfde prijs” d.d. 14/11/2017

Doel:    normaliter worden in een wijnclub/wijngilde wijnen geproefd en beoordeeld die een gemeenschappelijk kenmerk hebben. Meestal een land of regio, soms een wijndruif of 2 regio’s/landen die eenzelfde type wijn maken. De thema’s zijn legio maar 1 aspect dat àlle wijnen – waar ook gemaakt – verbindt is nog nooit aan bod gekomen :           DE PRIJS.

Een aspect dat – laten we  eerlijk zijn – menig wijnconsument laat meespreken bij een eventuele aankoop. Dat was een thema/invalshoek waar we nog nooit opgekomen waren (en andere clubs blijkbaar ook niet).

Het achterliggende idee is eigenlijk eenvoudig: hebben wijnen van een bepaalde prijs een gelijkwaardig kwaliteitsniveau of betalen we soms teveel of ja zelfs te weinig – afhankelijk van de mondiale vraag en wensen?

Een mooi idee natuurlijk maar elk wild plan moet ook worden uitgewerkt zodat het opzet duidelijk is voor de deelnemende leden.

We gingen als volgt te werk:

  • aankoop van 8 wijnen aan 15 euro met een marge van 5 cent.
  • liefst uit 2 “grootmachten”. Voor deze degustatie Frankrijk en Italië – uit elk land 4 wijnen – 2 wit /6 rood
  • de wijnen worden in blokjes van 2 geproefd = 4 blokjes, telkens in een FR/IT-combinatie
  • de jaargangen per “blokje” moeten dezelfde zijn.
  • de wijnen worden blind geproefd, de proever heeft een gedetailleerde beschrijving van de wijn maar weet niet in welke volgorde ze in zijn glas komen.

Aan de leden werd gevraagd:

  • de 2 wijnen te bespreken conform onze reguliere degustaties.
  • te oordelen welke ‘nationaliteit’ in zijn linker- of rechterglas zat
  • welke van de 2 wijnen de voorkeur kreeg
  • na afloop van de degustatie en bekendmaking van de prijs werd ook navraag gedaan of de wijnen conform dan wel te duur geprijsd waren in verhouding tot de geboden kwaliteit.

Hierna het degustatieverslag dat voor deze gelegenheid door het bestuur werd opgesteld.

Degustatieverslag:  

  1. Azienda Agricola Villanoviana “Teia” – Bolgheri Bianco DOP 2016  – 100% vermentino

Bleekgeel met parelgrijze hint. Frisse aanzet in de neus met opvallende toets van munt. Qua aroma’s toch eerder bloemige dan fruitige impressies. De frisse (verfrissende) aanzet in de neus zet zich naadloos door in de mond door de opvallende, goed merkbare zuren, mineralig en goed ondersteund door hints van wit steenfruit. De wijn zit goed in balans en heeft een redelijke finale maar geeft mij geen “wow”-gevoel. (score B+)

  1. Domaine la Souco Papale (Famille Alazay) Châteauneuf-du-Pape AOP 2016 –    grenache blanc, clairette

Qua kleur zijn beide wijnen quasi identiek, ook deze wijn is helder en briljant. Complexe neus met lichtzoete ondertoon. Deze wijn toont wel meer volume en rondeur en heeft een iets minder frisse aanzet. Ook hier opnieuw eerder bloemige dan fruitige aroma’s.

In de mond een volle en aangename aanzet, niet zo gemarkeerd door zuren dan wijn 1 maar biedt een goede structuur en dito balans. De finale is opnieuw redelijk complex en heeft een goede lengte maar wordt wel wat geplaagd door een merkbare alcoholopstoot. Voor de liefhebber van een goed glas “wit”, er hoeft niet per se een maaltijd bij. (score A)

 

  1. Agostina Pieri Rosso di Montalcino DOC 2015  –  100%  sangiovese

De kleur is robijnrood tot vermiljoen, doorzichtig, helder en met mooie schittering. De wijn toont een brede meniscus die oranje-bruin (tuilé) kleurt. In de neus krijgen we een lichtjes zwoele ‘geparfumeerde’ wijn, vooral aardbei en cassis met een mineralig accent en ook een lichte houttoets. De niet zo expressieve neus wordt gecompenseerd door de smaak. Opvallend is de uitstekende balans tussen het fruit en de zuren. Een lichtjes zoete indruk door het ongetwijfeld doorrijpe fruit en gedoseerd hout. De wijn oogt misschien niet krachtig maar is het wel! Mooie gedoseerde finale. Nu al genietbaar maar er is geen haast bij. (score A)

  1. Château Tayac Margaux Cru Bougeois AOP 2015    –   55 % cabernet sauvignon, 40 % merlot, 5 % petit verdot

Dat 2015 een uitstekend wijnjaar was in Bordeaux manifesteert zich al meteen in het glas: zeer jonge en tegelijk ook mooie kleur: diep, donker, paarse rand, ondoorzichtig, geen meniscus. Die prima kleur zet zich door in de neus: een verleidelijke combinatie van het fruit (kers, braambes) met fijne houttoets (zoethout), niet opdringerig, noch aanvallend. In de mond een krachtige aanzet, vol vuur en passie, jong en nog niet versmolten. Maar dat stoort niet; deze wijn heeft onderliggend zoveel te bieden dat je nu al weet dat je een wachttijd zult moeten inbouwen. Toch is deze wijn niet hard, niet wrang en toont in combinatie met een mooie textuur, ondersteunende zuren en rijpe, smakelijke tannines een prima balans. De wijn eindigt met een mooie finale en lange afdronk. Een dijk van een wijn, nu nog in zijn kinderschoenen maar veelbelovend. (score AA)

  1. Tenuta Sant’Antonio “Monti Garbi” Valpolicella DOC – Ripasso superiore 2015 – 70% corvina 20% rondinella – 10% croatina en oseleta

Een mens leert elke dag bij: volgens onze wijnmeester zou je kort samengevat een ripasso als een ‘mini-amarone’ kunnen beschouwen. Ze delen in ieder geval dezelfde most. Benieuwd wat dat geeft!

Mooie inkleuring in ons glas: doorzichtig en wat evolutie aan de rand. Wel een mooie schittering. In de neus een mooie, reeds geëvolueerde wijn. Tonen van bijenwas en zoethout. Chocolade! Ook in de smaak is de evolutie merkbaar: minder op het fruit, meer tertiaire impressies zoals tabak, leder en zoethout. De wijn mist wat balans en weet niet goed welke kant hij op moet. Zoet? Droog? In de finale wordt de wijn gemarkeerd door wat wrange en uitdrogende tannines waardoor hij wat van zijn krediet kwijtspeelt.

Jammer, want deze Tenuta is wel een toonaangevend wijndomein uit de Veneto. (score B+)

  1. Domaine Lafage “Cuvée Léa” Côtes du Roussillion AOP 2015 – Les Aspres – 50% grenache noir – 30% carignan – 20% syrah

Opnieuw een donkere, jong-ogende wijn in ons glas. Het zwart is minder intens dan wijn 4 (Tayac). Paarse rand uiteraard en ondoorzichtig. Mooi en veelbelovend. De neus is niet uitbundig, ook niet na walsen en opschudden. Er is wel potentieel maar deze wijn vraagt blijkbaar wat geduld in het glas: een zachte houttoets gecombineerd met rood fruit. In de mond een fruitige aanzet, nog gedomineerd door het (zwarte) fruit. Zeer kruidig (met vooral peper en tijm) en markante zuren die voor fraîcheur zorgen. Mooie, geraffineerde tannines die de wijn een goede textuur bezorgen. Een opmerkelijk lange afdronk met fruit in de hoofdrol. Ook deze wijn is nog niet versmolten en vraagt nog om een 2-tal jaar geduld. Mooie wijn! (score A)

  1. Tenuta Tagaro “Since 1974” Primitivo di Manduria DOP 2014 – 100% primitivo

“Vandaag is rood” hoorde ik laatst nog op de radio maar vanavond kunnen we de kleur aanpassen naar donkerrood tot bijna zwart. Dus ook voor deze 2 wijnen. Benieuwd of dit voor ons ook de kleur van de liefde zal zijn. Liefde voor de wijn uiteraard! Onze primitivo heeft wel een tikje meer evolutie dan wijn 8. De kleur is voor beiden perfect, zonder discussie. We openen met een aangename, complexe neus, fruitig, rokerig en impressies van hout en leder. Na een korte rustperiode komt daar een zweempje zoet bij. Ook in de mond opent de wijn met een zoete aanzet, vol en krachtig met presente zuren. Het fruitgeweld blijft maar doorgaan, je staat precies in een snoepkraam met vooral cuberdons. De wijn heeft houtopvoeding gehad, zeker, maar het is goed verweven in het geheel. Zonder dat je het merkt (door het fruitgeweld) blijven de zuren toch goed voor ondersteuning zorgen. Mooie finale en afdronk maar ik weet niet goed wat ik met deze wijn aan moet. Is qua kwaliteit een eind boven een ripasso maar komt niet op de hoogte van een amarone. Een moeilijke wijn maar schenkt wel instant geluk! (score A)

  1. Domaine Anne Gros et J.P. Tollot “Les Combettes” 2014 – Languedoc, IGP Côtes du Brian – 100% marselan

Over deze wijn en zijn wijnmakers is zeer veel te vertellen. In het kort: Anne Gros is een naam als een klok in Bourgogne. Zij maakt in Vosne-Romanée prachtige (en zeer prijzige) wijnen. Samen met haar zakenpartner J.P. Tollot heeft zij een nieuw project opgestart in Minervois/Languedoc met meer betaalbare wijnen. Deze côtes de brian is gemaakt van de onbekende wijndruif marselan. Een kruising (uit 1961 reeds!) tussen grenache en cabernet-sauvignon. Al deze weetjes zorgen er natuurlijk voor dat je deze wijn met meer dan gewone aandacht zal proeven.

Over de kleur hebben we het al gehad. Schitterend! In het glas een animale geur. Sommigen vinden dit afstotend. Anderen weten dan dat de wijn in dit stadium moet gekarafeerd worden om de wijn te verluchten. Even laten staan in het glas (of overgieten) is dan ook een goed idee. Ook na verluchten blijven er tertiaire aroma’s van ‘sous-bois’, champignon, truffel en boenwas. Het fruit is aanwezig, “leunt” op de componenten maar blijft op de achtergrond. In de mond, knappe aanzet, vol en krachtig met veel “présence”. In tegenstelling tot wijn nr. 7 geen spoortje zoet. Complex tot groots… perfecte balans met behoud van fraîcheur. Mooie, rijpe tannines, niet storend wel ondersteunend en verstandig (lees: niet overdreven) houtgebruik. Lange finale. Absolute topwijn! De finesse van een bourgogne geïmplementeerd in de kracht van de marsilan : wat een goed huwelijk. (score AA)

Onze conclusies:

  • het niveau van wijnen met een prijskaartje van 15 euro was goed tot zeer goed (scores van B+ tot AA). Geen enkele wijn kreeg een negatieve beoordeling.
  • wie in deze prijsklasse op zoek is naar koopjes kan zijn voordeel doen. Volgens onze leden zouden sommige wijnen een (veel) hoger prijskaartje verdienen: een witte châteauneuf of een margaux of een wijn van Anne Gros, waar vind je ze nog voor die prijs? Onze aankoper van dienst verdient hiervoor alle lof.
  • qua kwaliteit stonden de Franse wijnen doorgaans op een hoger trapje dan de Italiaanse.
  • het concept van deze proefavond was verrassend en vernieuwend en stelde het proefvermogen van de leden op scherp. Gelet op de enthousiaste reacties kunnen dergelijke proefavonden in de toekomst nog gerealiseerd worden.