Degustatieverlag – Rioja – d.d. 25/06/2019

Doel van deze degustatie: 

Kruiswoordraadsel! Spaanse wijn. 5 letters? Iedereen zal sowieso RIOJA invullen.

Om maar aan te tonen dat Rioja in “gewone mensentaal” de meest bekende Spaanse wijn is.

Is dat ook zo in wijnmiddens? Daar is Rioja uiteraard bekend en geliefd. Elke wijngilde zal deze regio ongetwijfeld al meermaals onder de aandacht van hun leden gebracht hebben.

Waarom dan opnieuw Rioja?

 1. Het is al geruime tijd dat deze wijnstreek niet meer aan bod is gekomen in onze wijnclub.
 2. Rioja staat bij de doorwinterde wijnliefhebber niet meer op de eerste plaats in de Spaanse rangorde naar kwaliteit toe. Priorat en zeker Ribera del Duero hebben plaatsen 1 en 2 ingenomen.
 3. Net zoals in Barolo is er een ‘revolutie’ aan de gang tussen de wijndomeinen die authenticiteit en tradities hoog in het vaandel dragen tegenover een jongere garde die “modernere” wijnen op de markt wil brengen met minder houtrijping maar met meer verfijning (en die sneller op de markt kunnen gebracht worden hetgeen financieel een betere turnover oplevert…)
 4. Wat wel zeker is: potentieel qua bodem en centen heeft de regio alleszins. Getuige hiervan zijn de prachtige architecturale hoogstandjes die sommige wijndomeinen zelfs een futuristische aanblik bezorgen.

Wij brachten 8 wijnen op de proeftafel waarvan maar 2 in wit aangezien 86% van het volume in rood wordt gevinifieerd.

Voor een samenvatting van het theoretisch gedeelte van deze degustatie verwijzen wij graag naar deze PowerPointpresentatie die ons door de “Consejo de Regulador DOC.a Rioja” ter beschikking werd gesteld. Het is een verkorte versie om het aantal gigabyte toch enigszins te beperken. U vindt er alle interessante data maar ook kaarten en grafieken van de diverse wijngebieden alsook enkele sfeerbeelden en staaltjes van de verbluffende architectuur.

Het bestuur kreeg het volgende degustatieverslag doorgestuurd:

 1. Baron de Ley (Mendavia) “Varietales” garnacha blanca 2017 – 100% garnacha blanca – geen vatrijping. 5 maand rijping op droesem. (€ 11.50 )

Bleekgeel met groene hint. Supermooie en zelfs verleidelijke kleur. Subtiele neus met tonen van citrus en honing aangevuld met een lichte kruidigheid. In de mond een lekkere aanzetmet een mooie combinatie fris citrusfruit, fijne zuren en een ondersteunend bittertje. De wijn blijft fris tot in de finale en lijkt mij zeer goed geschikt als aperitief of bij een zomerse salade met onze eigen noordzeegarnalen. Mooie wijn!

(score AA)

 1. Bodegas Amaren (Samanievo) Blanco fermentada 2016 – 80% viura + 20% malvasia – 11 mnd vatrijping (deels nieuw) inFranse eiken vaten van 225 l (€ 13.20 )

Deze wijn is qua kleur bleekgeel met groete toets en is minder intens dan wijn 1. Fruitige aanzet met citrus aangevuld met bloesemgeur (jasmijn) en wat kruidigheid (tijm en witte peper). Geen vatrijping merkbaar in de neus : geen houttoets noch vanille. In de mond een ronde maar ook wat houterige aanzet met wat bittere kruiden (drop) Het hout is nu wel aanwezig in middenstuk en finale en overheerst eigenlijk de wijn. Mist daardoor wat fraîcheur en verfijning. Een wijn die eigenlijk om een maaltijd ‘smeekt’ en dan denk ik aan een visgerecht met stevige saus.

(score A)

 1. Bodega Palacis Remondo “La Montese” crianza 2016 – ‘Bush Vine’ Ongefilterd. 60% granche, 35% tempranillo, 5% mazuelo. Rijping 12 mnd in Franse barriques, deels nieuw (€ 11.20)

Een donkerrode wijn in mijn glas maar oogt wat somber, mist een zekere schittering. De wijn is redelijk dun en zorgt niet voor dikke tranen aan het glas. In de neus start de wijn met rood fruit – tonen van cassis en aardbei aangevuld met wat pikante kruidigheid (zwarte peper).

In de mond een aangename, ronde aanzet met veel fruit. Zacht en toch pittig. Soepele, smakelijke wijn met wat rondeur die zich verder zet in het middenstuk waar een streepje tannines worden bijgevuld. De ondersteunende zuren zorgen er voor dat de wijn toch wat fraîcheur kan behouden. Niet de grote finesse en lengte maar een smakelijke “dagelijkse” wijn met een prettig prijskaartje en die goed past bij de reguliere Vlaamse keuken.

(score A)

 1. Bodegas Palacio (Laguardia) Crianza 2013 “Vinedos en Altitud” (600m) – 100% tempranillo en 12 mnd op nieuwe Franse barriques + 12 mnd op fles. (€15.25 )

Voor alle duidelijkheid : dit is niet hetzelfde domein dan wijn 3.

Deze wijn opent in het glas met een duidelijk diepere kleur dan wijn 3. Zeer klassiek en donkerrood met lichte meniscus. De kleur doet mij aan een moderne bordeauxwijn denken. In de neus een mooie aanzet met lekker rood fruit, zachte kruidigheid en lichte houttoets. De geur straalt nu al klasse en verfijning uit.

Zelfde eweem van klasse en verfijning bij de aanzet in de mond. Fruit, kruiden en houttoets in een goede verhouding. Rijpe tannines zijn aanwezig maar werken ondersteunend ipv afstotend. Goede, fijne zuren ook die samen met de tannines voor een mooie finale zorgen. Klassewijn in al zijn facetten.

(score AA)

 1. Viña Real (Laguardia) Reserva 2014 – 90% tempranillo, 10% garnacho, graciano en mazuelo. Rijping 22 mnd in Franse barriques (50% nieuw) + 6 mnd op fles (€13.95)

In het glas oogt de wijn minder spectaculair dan wijn 4. Mist die levendigheid en karakter dat die wijn wel had. Doe je geen vergelijkende degustatie dan is deze kleur wel correct maar niet wow. Beheerste neus maar wel al goed doorspekt met houtimpressies. In de mond een zachte aanzet , rond en smakelijk met goede zuren. Zachte tannines. Toch heb ik het wat moeilijk met deze wijn: alhoewel een aangenaam begin stelt de wijn gaandeweg toch wat teleur. Er ontbreekt finesse, wat kracht en ook wat complexiteit en elegantie. De finale bevestigt het laatste want die is vrij ruw en streng. Groot verschil met wijn 4!

(score B+)

 1. Bodejas Pujanza (Laguardia) “Finca Valdepoleo” 2015 – 100% tempranillo en 14 mnd vatrijping (nieuwe Franse barriques (€19.95 )

Tijdens deze degustatie begint voor mij de ‘riojageur’ vaste vorm aan te nemen: rijk in het fruit, kruidige toets en houtimpressie met vanillearoma. Ook in deze wijn.

In de mond een zachte aanzet met lekker rood fruit maar dan, na de eerste toets klapt de wijn volledig dichten brengt enkel nog harde zuren en strenge, harde tannines wat resulteert in een finale zonder charme. Volgens mij een ruwe bolster maar ik durf er geen geld op te verwedden dat er met de tijd een goede pit uit zal komen. (score B)

 1. Torre de Oña (Paganos) “Martelo” 2014 – Reserva – 95% tempranillo, 5% mazuelo, garnacha en viura. 24 mnd vatrijping in Amerikaanse eik (80%) en 20% in Franse barriques (€21.50 )

Deze wijn geurt totaal anders dan wijn 6: aangenamer vooral en veelbelovender met rijp fruit in de hoofdrol, fijne kruiden, zoethout en lichte houttoets in de bijrollen. Ook in de mond aangenaam met een zachte aanzet, niet rond noch mollig maar juist voldoende. Lichtjes getoost ook. Smakelijk met mooie fijne zuren en rijpe tannines. Krachtige wijn met stevig middenstuk maar wel goed uitgebalanceerd en vooral complex! Daarbij een houttoets die de wijn een extra dimensie geeft. Lange finale, zacht, soepel, rustiek en complex. Dit is een superwijn uit Rioja !!

(score AA )

 1. Granja Nuestra Señora de Remelluri (Labastida) “Remelluri” 2011 Reserva – assemblage van tempranillo, garnacha, graciano, viura, malvasia. Klassieke gisting met autochtone gistcellen. Rijping: 17 mnd in Franse barriques (70%) en 30% in Amerikaanse. (€ 18.90)

2011 staat op onze degustatiefiche maar dat is bijlange niet herkenbaar aan de kleur. Rhônewijnen van dit jaartal hebben hun kleurpiek al lang overschreden maar wat deze wijnmaker in het glas tovert is fenomenaal! 2011 en piepjonge kleur. Bijna zwart. Geen gradatie naar paars of violet. Waar haalt ie het vandaan? Schittering, reflectie, pareling. De tranen zelfs nog ingekleurd! Korte meniscus! Even walsen en een schitterende wijn kondigt zich aan. Sterk verschillend van wijn 7 maar wat een verfijning in de neus. Nu al complex en begeesterend door het samenspel van fruit, hout en kruiden. Ook wat leder (of tabak) in de neus.

Zelfde gevoel in de mond: een complexe wijn die zeer smakelijk aanzet en tegelijk een goed versmolten indruk geeft van aanzet tot finale. Het is moeilijk om de diverse componenten apart te onderscheiden maar alles van fruit tot tannine samengebald in een excellent product. Wat een finesse, wat een fraîcheur, wat een lengte!! Zachte en superlange afdronk. Zalige wijn voor grote gelegenheden.

(score AA)

Zoals gebruikelijk werd na de proefsessie een “beste keuze” aangeduid.

In wit ging ieders voorkeur unaniem naar de eerste wijn van Baron de Ley.

In rood was de conclusie bijna even rechtlijnig: voor 75 % van de leden was wijn 8 de “numero uno”

Conclusies:

 • Op basis van onze degustatie heeft Rioja zeker zijn plaats in de wereldtop en als u bereid bent om het goedkope spul uit de supermarkt links te laten liggen en minstens 10 euro te willen spenderen krijgt u veel en goede wijn in uw glas.
 • In wit is het moeilijk oordelen op basis van maar 2 stalen maar wat wij proefden had wel potentie en de wijnen waren verbazend fris en fruitig.
 • In rood is het een beetje uitkijken maar ook hier: zeker de 2 laatste wijnen waren sublieme wijnen die relatief wat centen kosten maar waarvoor u in andere regio’s voor dezelfde kwaliteit minstens het dubbele betaalt.
 • Ook in Rioja heeft men het licht gezien en is de teneur om lichtere wijnen met meer finesse en complexiteiit op de markt te brengen ook daar doorgedrongen. De tijd dat, zoals in het verleden, van de wijnbouwer werd verwacht dat hij de wijnen zou opvoeden (en op vat laten) bij hem in de ‘chai’ tot ze drinkklaar waren voor de consument is ook hier (gelukkig maar) definitief voorbij.